Patrijarh Irinej: NDH u Jasenovcu nanela ranu srpskom narodu, a svom ljagu

Patrijarh srpski Irinej izjavio je u Donjoj Gradini da je Nezavisna Država Hrvatska zločinima u ustaškom logoru Jasenovac srpskom narodu nanela ranu koja nikada neće biti isceljena.

"Oni koji su naneli tu ranu, i svom narodu naneli su ljagu koju istorija neće moći opravdati", kazao je Irinej, dodavši da je posebno tragično da je zločine u Jasenovcu odobravala, a i podsticala Katolička crkva.

Navodeći da je u Donjoj Gradini "zemlja oblivena krvlju" nevino stradalih u Drugom svetskom ratu, on je istakao da se srpska stratišta prostiru od Velebita preko Jadovna do Jasenovca, u kojima su stradali oni čija je jedina krivica bila što su pripadali drugom narodu i svojoj veri.

"Poruku koju su nam ostavili oni koji su stradali je da čuvamo svoju veru, a sa njom da čuvamo svoje jedinstvo, da budemo sjedinjeni i ujedinjeni u dobru za sve ljude dobre volje", istakao je patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, "samo ujedinjeni i sjedinjeni u dobru možemo opstati kao narod".

"Posebno nas zabrinjava što i danas čujemo neke povike, neke izjave koje su ravne apokaliptičkim danima našeg naroda. Nadamo se da će dobra strana sveta koji živimo pobediti", istakao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej i vladika banjalučki Jefrem prethodno su služili parastos za srpske jasenovačke žrtve na grobnom polju "Hrastovi", a potom su molitve za stradale Jevreje i Rome održali predstavnici jevrejske i romske zajednice.

U Donjoj Gradina održana je komemoracija povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac, kojoj su prisustvovali najviši zvaničnici RS, predstavnici Vlade Srbije, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, pripadnici Vojske Srbije, predstavnici međunarodne zajednice u BiH, Jevrejske zajednice u BiH, potomci jasenovačkih žrtava i mnogobrojni građani.

Logor Donja Gradina formiran je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.

Donja Gradina je bila jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora gde je ubijeno stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво