Grabar Kitarović: Lakše se ulazilo u EU dok Hrvatska nije bila član

Zbog velikih gužvi na spoljnim granicama EU proteklih dana, posebno između Slovenije i Hrvatske, predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je čelnike EU na hitno iznalaženje rešenja za nesmetani protok robe i putnika imajući u vidu skori početak turističke sezone, ali i ukazala na, kako je rekla, apsurd da su građani Hrvatske lakše ulazili u države EU dok ta zemlja nije postala članica Unije.

Gužve na graničnim prelazima posebno su bile izražene tokom proteklih uskršnjih praznika, a nakon što je na snagu stupila Uredba Evropskog parlamenta o jačanju kontrole proverom relevantnih baza podataka.

Grabar Kitarovićeva je zvaničnicima EU ukazala da je način primene spomenute Uredbe od nadležnih slovenačkih organa prouzrokovao višečasovne zastoje na graničnim prelazima dve države, uz niz direktnih i trenutnih, ali, kako je navela, i indirektnih potencijalno dugoročnih posledica, pogotovo ako bi se takav način primene Uredbe nastavio.

"Pre svega, državljani država članica Evropske unije, suočeni sa uvođenjem sistemskih kontrola na granici između Hrvatske i Slovenije, iskazali su izrazito nezadovoljstvo takvom novom praksom, a posebno dužinom čekanja na graničnu kontrolu", navela je hrvatska predsednica u pismu čelnicima EU.

Pritom, dodala je, između Hrvatske i Slovenije stvorila se prepreka slobodnom kretanju osoba kakva postoji na spoljnim granicama Evropske unije, a ne na onoj između dveju država članica.

"Moram naglasiti da se državljani Hrvatske ovih dana pitaju kako to da im je bilo lakše da uđu u Republiku Sloveniju i Evropsku uniju dok Hrvatska nije bila članica Evropske unije, nego sada kada jeste. To je zaista apsurdno", smatra Grabar Kitarovićeva.

Ukazala je da je postupanje Slovenije u hrvatskoj javnosti stvorilo utisak ostvarenja neodgovornih najava nekih slovenačkih političara da ta država prema Hrvatskoj može da preduzme određene mere i onemogući dolazak turista, kao odgovor, što je svojevrsno sredstvo prisile ili retorzije, na stavove Hrvatske u vezi sa arbitražnim postupcima koje zvanični Zagreb smatra nepovratno kompromitovanim.

Hrvatska predsednica je istakla da Hrvatska sa Slovenijom želi da izgrađuje što bolje odnose, te napomenula da, na primer, istovremeno u proteklom periodu na granici Hrvatske i Mađarske nije bilo većih problema uprkos pojačanom obimu saobraćaja.

Ona je pozvala zvaničnike EU da, u okviru svojih nadležnosti, hitno iznađu rešenje da se na granicima Hrvatske i drugih država članica EU, dakle unutrašnjim granicama EU, primeni režim graničnih kontrola koji će omogućiti nesmetan protok ljudi i robe, kao i dosad.

Naglasila je da sve to ni na koji način ne dovodi u pitanje spremnost Hrvatske na puno sprovođenje pravnih tekovina EU pa i onih u pogledu šengenskog zakonodavstva, posebno imajući u vidu nastojanja Hrvatske da postane članica tog šengenskog prostora u skorijem periodu.

"Ali dužnost svih država članica i institucija EU je da se obezbedi bezbednost naših građana. Republika Hrvatska svoje spoljne granice nadzire ujedno i kao granicu Evropske unije, uključujući nadzor protoka osoba i robe iz trećih zemalja", navela je Grabar Kitarovićeva, preneli su hrvatski mediji.

broj komentara 10 pošalji komentar
(nedelja, 23. apr 2017, 10:30)
anonymous [neregistrovani]

Pogodili ste

Vi ste odlicno sve ocenili.

(četvrtak, 20. apr 2017, 17:35)
anonymous [neregistrovani]

Re -Laže a svi videli svojim očima

E bogami ne laže nego lažeš ti jer sam i ja lično na Uskrsni ponedeljak na graničnom prelazu Macelj Hrvatsku granicu prešao za 10 sekunda a na Slovenskoj skoro čekao puna tri sata! A kako će da bude na leto bog samo zna bit će čekanja i po 5-6 sati a možda i više.A ovi što samo kmeče i žale se na Hrvatsku policiju nekaa idu preko Maađarske pa da vide kako će da prođu!

(četvrtak, 20. apr 2017, 16:43)
Патриот [neregistrovani]

Одговор на: "Vidjeti će se"

Наравно да човек не може да генерализује, али тако нешто се већ виђа зависно од појединаца који се налазе на граници. Када сам једном пролазио кроз Хрватску са приколицом један цариник ме слао на пролаз за камионе, други га просто молио да ме пусти да уђем у земљу без проблема пошто сам само на пропутовању, што овај тврдоглаво није прихватио. Задњи пут ме цариник на излазу из Хрватске за Србију пита да ли имам шта да пријавим, пошто нисам имао, махнуо је руком да наставим.Међутим неколико метара даље ме је дочекао полицајац, узео документа и тражио да га частим за приколицу!?!? Када сам му дао 10 € тек тада ми је вратио документа. По неко од њих уцењује и тражи паре или једноставно малтретира. Задњи пут ме је један полицајац дрско ословио и захтевао да се вратим у кола и да их вратим у рикверц за око један метар, тако да возачево седиште буде тачно наспрам његовог шалтера. А када би они штитили шенген, онда би били најгори од свих. Сада тероришу наше људе из Р. С. много више него нас, а шта би било касније не бих ни да замишљам. Шта они треба некога да прегледају и да њихови цариници питају шта има да пријави, ако је само у транзиту и то на излазу?

(četvrtak, 20. apr 2017, 13:27)
anonymous [neregistrovani]

Jes tako je?

Zaustavi neke carinske robe na ljude EU;i mito na svakom koraku.Onda si resila pojedinosti prolaza.

(četvrtak, 20. apr 2017, 12:45)
anonymous [neregistrovani]

Najlepsa predsednica

Ovo je izjava koja prethodi trazenju izlaznice za Hrvatsku iz EU...Engleska utice najvise na Poljsku da izadje iz EU,a potom na Francusku,Hrvatsku itd...Sve cini da izoluje Nemacku...i bicemo u situaciji kao pred oba svetska rata...Engleska uz USA krisom radi sve protiv Nemacke ,jer joj smeta ogroman Nemacki suficit,rad i zalaganje koji imaju Nemci...koji su preuzeli ogromna trzista USA i GB,,,,Njima je prvi neprijatelj posle Rusije,bas Nemacka,,....

(četvrtak, 20. apr 2017, 12:35)
anonymous [neregistrovani]

Laze - a svi videli svojim ocima

ja sam cekao 40 minuta da bi me slovenacki granicari pustili a onda JOS 2 sata da bih prosao hrvatsku kontrolu. Sva sreca, sa mnom su bili dvojica austrijanaca pa ce oni moci da sire istinu a ne ovu laz od grabarke. hrvatska cak i nije u sengenu, ali se ponasala kao da je ona sengen.

(četvrtak, 20. apr 2017, 12:11)
anonymous [neregistrovani]

Nijedna "zajednica" do sada nije imala srece, u....

.......kojoj se nalazila - Hrvatska!

(četvrtak, 20. apr 2017, 11:52)
anonymous Lala [neregistrovani]

E pa ,

Napravite referendum , pa" bregzit" ?

(četvrtak, 20. apr 2017, 11:33)
anonymous [neregistrovani]

Sengen

Ko uopste kaze da ce se Sengen menjati, pogotovu ka prosirenju? Moze samo da se desi da se suzi po sadasnjim fizickim granicama...

(četvrtak, 20. apr 2017, 11:17)
anonymous [neregistrovani]

Vidjeti će se

Kako li će se Hrvatska ponašati prema graničnim prilazima u/iz Srbije,kad udje u Šengenske granice.Biti će to bedemi i šansa za iživljavanje.