Rama: Neki nacionalisti žele Albaniju ujedinjenu sa Kosovom

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da, "ako perspektiva za članstvo Zapadnog Balkana u EU nastavi da bledi, ne može da se isključi ujedinjenje Albanije i Kosova".

Rama je, u intervjuu za briselski Politiko, rekao da "neki albanski nacionalisti žele da vide Albaniju ujedinjenu sa Kosovom".

Edi Rama je istakao da to nije njegova želja, ali da je "moguća opcija u slučaju zatvorenih vrata EU".

Istakao je da je jedini način da se održe mir i saradnja na Balkanu da evropska perspektiva ostane jasna, i da emocije prema Uniji ostanu pozitivne.

"Niko ne želi da traži male saveze, svi žele u veliku uniju. Ali ako nema nade, nema perspektive, nema mesta, onda, naravno, mali savezi mogu da se dogode", objasnio je Rama.

Upozorava da bi "odustajanje od daljeg širenja EU vodilo ka destabilizaciji čitave Evrope".

Rama je ukazao da bi "Bosna i Hercegovina i Makedonija bile posebno ranjive ako bi se ponovo otvorilo pitanje granica".

"Ukoliko bi Balkan poludeo, zbog obustavljanja proširenja Unije, građani Evrope bi doživeli noćnu moru i region bi postao siva zona u kojoj bi drugi akteri imali jaču ulogu od Brisela", upozorio je Rama.

Naglasio je da postoji problem u shvatanju, nedostatak vizije i nerazumevanje da je regionu potrebna Evropa, ali i da je Evropi potreban Balkan.

Kaže da "ne vidi novi rat u regionu kao prvi scenario, ali dodaje da smirivanje tenzija veoma zavisi od EU i SAD".

Podrška članstvu u EU u Albaniji i drugim zemljama regiona ostaje visoko, kako kaže, i pored rastućeg skepticizma u Srbiji i Makedoniji.

Rama ističe da, i pored problema, EU ostaje neka vrsta "magije" za Zapadni Balkan, kao što je bila za zemlje osnivače posle Drugog svetskog rata i navodi regionalne lidere da više sarađuju.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво