Josipović: Ruski ambasador podseća na rusku pomoć Hrvatskoj

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je, povodom medijskih napisa da je ambasador ruske federacije u Hrvatskoj pozvao na razgovor hrvatskog biznismena koji se bavi trgovinom oružja - kako bi ga pitao gde su nestale rakete iz sistema S-300 koji je Rusija isporučila Hrvatskoj, da ruski ambasador želi samo da podseti Hrvatsku na to da je Rusija "pomagala hrvatsku odbranu i borbu za nezavisnost, i to ne samo oružjem".

Ivo Josipović za Večernji list nije želeo da iznosi detalje o raketnom naoružanju, a na pitanje da li je svo oružje isporučeno Hrvatskoj i gde se nalazi, objasnio je da kao bivši predsednik ima dosta saznanja o celoj priči, ali da se radi o državnoj i vojnoj tajni o kojima ne može da govori.

"Isporuka oružja nije jedino čime nas je Rusija pomogla. Žele da pokažu da nam Rusija nije neprijatelj i da su pogrešne teze kako je uvek apriori uz Srbiju koju deo politike i javnosti smatra trajnim neprijateljem. Hrvatska jeste članica EU i NATO-a i tu nam je mesto. Ali Hrvatska ne bi trebala nikoga unapred i trajno smatrati neprijateljem, posebno ne Rusiju koja je zemlja s velikim privrednim i kulturnim potencijalom", rekao je Josipović za Večernji list.

Upitan da li je to novi pritisak na Hrvatsku i da li će Rusi ostati još zainteresovaniji za priču o raketnom naoružanju, Josipović je naveo da je potpuno razumljivo da zemlja, čije su banke dale ogromne kredite "Agrokoru", ima interes da se u postupku sanacije te firme ne tretira kao neprijatelj.

Prema njegovim rečima, povraćaj novca koji očekuju je legitiman i u obostranom je interesu da se to dogodi što manje bolno, da se ne izgube radna mesta i poslovi, kao i da ne dođe do domino efekta sa posledicama na celokupnu hrvatsku porivredu.

Večernji list je ranije danas objavio da su se u ambasadi Ruske Federacije u Zagrebu sastali ambasador Anvar Azimov i Zvonko Zubak, hrvatski biznismen, trgovac oružjem čija je firma "Vinsli fajnans limitid" bila glavni snabdevač ruskog oružja tokom rata, što je izazvalo brojne reakcije, jer je taj sastanak, zbog napetih hrvatsko-ruskih političkih odnosa ocenjen kao mogući novi pritisak Rusije na Hrvatsku.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво