Postizborno stanje u Makedoniji, jednačina sa više nepoznatih

Konstitutivna sednica makedonskog parlamenta, na kojoj bi trebalo da bude izabrana Komisija za izbor i imenovanje i predsednik Sobranja, ušla je u treću sedmicu zasedanja. Dve najuticajnije partije, VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog i SDSM Zorana Zaeva nastavljaju prepucavanje saopštenjima.

I dok opozicioni SDSM, koji je obezbedio parlamentarnu većinu od 67 poslanika, uz podršku dve albanske partije – DUI i Besa – u zamenu za prihvatanje albanske platforme, veruje u brzi izbor predsednika parlamenta, vladajući VMRO-DPMNE i dalje insistira na novim vanrednim parlamentarnim izborima.

"Mirni prenos vlasti je nacionalni interes građana i Makedonije. Svako ko je pokušao da osujeti volju većine i deluje suprotno državnim interesima suočiće se sa odgovornošću. Interes Gruevskog je da destabilizuje zemlju, jer se nada da će na taj način izbeći odgovornost za zločine", poručuju iz SDSM-a.

S druge strane, iz VMRO-DPMNE poručuju da su građani Makedonije ljuti jer nisu dužni da budu deo prljavih igara "kriminogenog rukovodstva SDSM".

Ta stranka tvrdi da je SDSM nervozan jer ne može da ostvari obećanja data albanskim partijama u vezi sa realizacijom albanske platforme.

"Dakle, oni su pokušali da naprave puč u Parlamentu kršeći pravila i Ustav samo da bi onemogućili poslanike VMRO-DPMNE da raspravljaju o platformi Albanaca koja je sačinjena u Tirani", navode iz te stranke.

Zato su građani Makedonije hrabro odlučili da se suprotstave, kako se navodi, mafiji SDSM-a jer je jasno da se sa Makedonijom ne može trgovati.

"Makedonija ne može od multietničke postati dvonacionalnu država. Makedonija ne može imati dvojezične novčanice dvojezične uniforme, ne može da menja himnu, zastavu i druge stvarikoje su kriminalci SDSM obećali Albancima", poručuju iz VRMO.

Zato oni jedini izlaz iz ove krize vide u raspisivanju novih vanrednih parlamentarnih izbora na kojima SDSM treba da u kampanji albansku platformu predstavi u okviru svog programa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије