Mađarska, rigorozne mere za migrante

Mađarska od danas primenjuje izmene zakona po kojima tražioci azila više ne mogu da uđu u tu zemlju. Azilanti na odgovor moraju da sačekaju u tranzitnim zonama na granici sa Srbijom. Na Horgošu i Kelebiji postavljena su 324 kontejnera za smeštaj migranata. Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos poziva Budimpeštu da se ponaša u skladu s pravilima Unije o postupanju sa azilantima i kaže da će eksperti raspravljati o novim pravilima.

U improvizovanom kampu na Horgošu ekipa RTS-a je zatekla samo jednu četvoročlanu avganistansku porodicu i nekoliko samaca. S druge strane žice novih 160 kontejnera za višemesečni boravak azilanata. Budimpešta navodi da je reč o zatvaranju poslednjih malih vrata za ilegalce.

"Cilj nam je da zaustavimo ilegalne migracije i smanjimo bezbednosne rizike koji su prisutni od 2015. godine u Evropi. Štitimo ne samo mađarske već i evropske granice", kaže Đerđ Bakondi, glavni savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Vlade Mađarske.

Migranti su koristili mogućnost da podnesu zahtev za azil u Mađarskoj, a potom je većina, ne sačekavši kraj procedure, pobegla ka Zapadu. Sada će odgovor čekati u kontejnerima na Kelebiji i Horgošu.

Kontejneri su opremljeni za boravak, sa krevetima, toplom vodom, azilantima će biti 24 sata na raspolaganju zdravstvena i socijalna nega, a takođe će moći da koriste internet i gledaju televiziju.

Prema informacijama nadležnih organa Mađarske, trenutno je devet azilanata u tranzitnim zonama na granici.

Nove pravne barijere ne odnose se samo na maloletnike do 14 godina, koji će i dalje azilnu proceduru čekati u centrima za socijalni rad u Mađarskoj.

Najviše kontroverzi u evropskoj javnosti izaziva zadržavanje migranata u kontejnerima sve dok im se ne reši azilna procedura. Mađarski zvaničnici na to odgovaraju da su migranti slobodni da se kreću – prema Srbiji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара