Linta: Preispitati presude desetorici Srba iz Trpinje

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da desetorici trpinjskih Srba, koji su osuđeni za ratni zločin, nije omogućeno pravo na pravedeno i pošteno suđenje i da bi zato ministarka pravde Nela Kuburović sa tim u vezi trebalo da uputi dopis hrvatskom kolegi Anti Šprlji.

Tim dopisom bi, smatra Miodrag Linta, trebalo zatražiti da se desetorici osuđenih Srba iz Trpinje preispita presuda zbog, kako navodi, niza nepravilnosti koje su počinjene tokom suđenja.

Predsednik Saveza Srba u saopštenju dostavljenom medijima navodi da su oni zbog pogrešnog pristupa i stvorene atmosfere, pre suđenja i za vreme suđenja, unapred bili osuđeni bez da im je krivicu uopšte trebalo dokazivati.

"Stvoren je paradoks da su desetorica Srba iz Trpinje morali dokazivati svoju nevinost, umesto da im je u sudskom postupku dokazivana krivica", navodi se u saopštenju.

Linta podeća da je Županijski sud u Osijeku krajem 2014. godine u, kako navodi, skandaloznom i politički motivisanom procesu osudio na ukupno 139 godina zatvora Stevu Pantića, Milisava Atanackovića, Milenka Pantića, Đoku Stajića, Zorana Rankovića, Zorana Gajanina, Simu Stevića, Željka Vukovića, Miroslava Kovačevića i Jerka Mičića.

U krivičnom postupku ispitano je oko 80 svedoka od kojih nijedan nije dao bilo kakav materijalni dokaz koji bi potvrdio navode iz optužnice, a posebno nije dokazano da je neko od osuđenih ubio ili maltretirao hrvatske civile i ratne zarobljenike.

Kao dokaze predsednik Saveza Srba ističe da su do hapšenja u julu 2013. godine sva desetorica Srba živeli u Trpinji, te da nisu bili na spisku osumnjčenih, optuženih i osuđenih lica kojeg je Hrvatska dostavila srpskom Ministartvu pravde.

Podseća da je Vrhovni sud maja 2016. godine potvrdio presude Županijskog suda u Osijeku u predmetu desetorice trpinjskih Srba. Pravo na novu žalbu imali su Stevo Pantić i Milisav Atanacković jer su osuđeni na maksimalnu kaznu zatvora od 20 godina.

Njihovi advokati su uložili žalbu na odluku Vrhovnog suda.

Vrhovni Sud o žalbama Pantića i Atanackovića odlučuje 4. aprila 2017. godine.

U slučaju da Vrhovni sud uvaži žalbu Pantića i Atanackovića i ukine presudu te je vrati na ponovno postupanje Županisjkom sudu, krivični potupak bi se ponovo vodio ispočetka za svu desetoricu osuđenih Srba iz Trpinje.

Ističe da se već počeo ponavljati oprobani medijski scenario pristiska, ovaj put na Vrhovni sud, putem video priloga koji je urađen pod pokroviteljstvom hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

U video-prilogu se pojavljuje žena koji govori kako su joj u Trpinji ubijeni otac i majka te da su za njihovu smrt odgovorni upravo osuđeni trpinjski Srbi, kao i da je 139 godina zatvorske kazne malo za navodne zločine koje su tobože počinili prema hrvatskim civilima i zarobljenicima, naveo je Linta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво