Srpsko narodno vijeće bojkotuje državnu komemoraciju u Jasenovcu

Ni ove godine Srpsko narodno vijeće (SNV) u Hrvatskoj neće učestvovati na državnoj komemoraciji žrtvama ustaškog koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata u Jasenovcu, 22. aprila, potvrđeno je agenciji "Beta" u toj organizaciji.

Skupština SNV-a je zaključila tokom vikenda da uslova za učešće na državnoj komemoraciji neće biti sve dok u Jasenovcu stoji spomen-ploča poginulim pripadnicima rata devedesetih godina s uklesanim ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Predsednik SNV-a i poslanik srpske nacionalne manjine u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac izjavio je ranije da je uslov za učešće na komemoraciji uklanjanje ustaškog pozdrava sa spomen-ploče poginulim pripadnicima vojne jedinice Hrvatskih odbrambenih snaga.

Umesto na državnoj komemoraciji, SNV će 22. aprila prisustvovati crkvenom pomenu u Mlaki, a učestvovaće i u organizaciji alternativne komemoracije s predstavnicima Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i predstavnicima jevrejskih organizacija, Koordinacijom jevrejskih opština i Bet Izraelom.

Predstavnici Jevreja u Hrvatskoj još ranije su odlučili da će, kao i prošle godine, bojkotovati zvaničnu komemoraciju u Jasenovcu zbog, kako su saopštili, izostanka adekvatne reakcije vlasti na relativizaciju i revitalizaciju ustaštva.

Na državnoj komemoraciji prošle godine, u vreme vlade desnog centra Tihomira Oreškovića, nisu prisustvovali predstavnici Jevreja, Srpskog narodnog vijeća i antifašističkih udruženja koji su ocenili da je pod vladom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Mosta došlo do relativizacije i revitalizacije ustaštva.

Tada su uz državnu organizovane još dve komemoracije, Koordinacije jevrejskih opština, a potom i Saveza antifašista i antifašističkih boraca Hrvatske. Tim komemoracijama pridružili su se i predstavnici SNV-a.

Hrvatska je u jesen prošle godine dobila novu vladu, takođe HDZ-a i Mosta, koju vodi Andrej Plenković. Njegovu vladu u parlamentu podržavaju predstavnici nacionalnih manjina, među kojima je i srpska.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво