Agrokor: Dobavljači daju podršku restrukturiranju koncerna

Kompanija "Agrokor" saopštila je posle sastanka sa dobavljačima da će se menadžment koncerna založiti da rokovi plaćanja budu u skladu sa ugovorenim, kao i da su dobavljači istakli spremnost da podrže restrukturiranje kompanije.

"Dobavljači su danas istakli da je 'Agrokor' jedan od njihovih najznačajnih partnera, te da su spremni i dalje da daju snažnu podršku u restrukturiranju kompanije, ali isto tako očekuju da će se u tom procesu maksimalno štititi njihovi interesi", saopštio je "Agrokor" posle sastanka vlasnika i uprave Agrokora sa predstavnicima dobavljača.

Sastanak je održan u Zagrebu, a njemu je, kako se navodi u saopštenju, pored predstavnika tridesetak "Agrokorovih" dobavljača, prisustvovao i predsednik "Agrokor" koncerna Ivica Todorić.

Posle sastanka, koji je trajao manje od sat vremena, nije bilo izjava za medije, već samo saopštenje "Agrokora".

U saopštenju se ističe da je na sastanku izražen stav da je najveći teret stabilizacije "Agrokora" podnela sama kompanija, a odmah nakon nje i dobavljači, kao i da je potvrđeno da će se menadžment kompanije u potpunosti založiti da rokovi plaćanja budu u skladu sa onim ugovorenim.

Naglašeno je i da su dobavljači dali značajan doprinos u procesu restrukturiranja "Agrokora" i da će učiniti sve na zaštiti njihove izloženosti prema tom koncernu.

Takođe je potvrđen "obostrani interes za nastavak poslovne saradnje sa ciljem zajedničkog rasta" i dogovoren nastavak redovne međusobne komunikacije.

Cilj sastanka je bilo informisanje dobavljača o trenutnim aktivnostima "Agrokora", kao i o daljim planovima koncerna u procesu stabilizacije.

Todorić je, kako se navodi u saopštenju, upoznao učesnike sastanka sa stanjem u "Agrokoru" i planovima za nastavak poslovanja.

Koncern se zbog prezaduženosti nalazi u ozbiljnim problemima, a procenjuje se da potraživanja dobavljača prema "Agrokoru" iznose oko 16 milijardi kuna.

Potpredsednica hrvatske vlade i ministarka privrede Martina Dalić najavila je u petak da je pri kraju izrada nacrta zakona kojim bi se pomoglo sistemski važnim kompanijama koje ne mogu uredno da otplaćuju svoje dugove. Taj zakon je u javnosti odmah nazvan "leks Agrokor".

Ministarka je rekla da je njegov cilj zaštita hrvatske ekonomije, kao i da će se moći primenjivati na kompanije koje imaju najmanje 8.000 zaposlenih i više od milijardu evra duga. Predlog zakona bi već ove sedmice mogao da se nađe u skupštinskog proceduri.

Prema pisanju Jutranjeg lista, vlasnik firme koja ispunjava uslove mogao bi tražiti pokretanje postupka vanredne uprave, a isto bi mogao da traži i poverilac koji ima dospelu potražnju veću od 350 miliona kuna.

Tada bi država u kompaniju postavila svog poverenika koji bi vodio proces restrukturiranja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво