Zvizdić: Niko ne priča o tužbi protiv Hrvatske

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da misli da ne postoje ideje o podizanju tužbe BiH protiv Hrvatske za agresiju, i da ako neko o tome priča, onda je reč o domaćim ili balkanskim igrama s ciljem podizanja novih tenzija i stvaranja ambijenta nerazumevanja.

Denis Zvizdić je, gostujući na regionalnoj TV N1, rekao da se do istine mora doći kao do moralnog imperativa – i da se "stvari ne smeju stavljati pod tepih".

U toku je, naime, žalbeni postupak u Hagu protiv Prlića i drugih, a u proteklom periodu se pominje mogućnost tužbe BiH protiv Hrvatske.

Prvostepenom presudom iz 2013. godine Haški tribunal je osudio Jadranka Prlića, Bruna Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića na ukupno 111 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i Ženevskih konvencija u periodu od 1992. do 1994. godine u BiH.

"Ne postoje ideje o tužbi, i mislim da se neće ići u tom pravcu", kazao je istakavši "da je BiH vodila odbrambeno-oslobodilački rat".

"Generali u BiH su rekli da se ne plaše, jer ne postoji razlog za optužnicu protiv njih. Hrvatska će odustati od takvih procesa, jer idemo u pravcu razvijanja dobrosusedskih odnosa", kazao je predsedavajući Saveta ministara BiH u odgovoru na pitanje podizanja eventualnih optužnica porotiv pojedinih generala BiH iz minulog rata.

Penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak je, međutim, na istoj televiziji izjavio da smatra da je greška što BiH nije pokrenula tužbu protiv Hrvatske.

"Nikada ne govorim da zastupam samo jedan narod, nego građane Sarajeva i BiH. Uvek je bio naglasak na teroru građana, nisu samo Srbi stradali, nego i drugi građani", kazao je Divjak.

Dodao je da Tužilaštvo BiH i država treba da štite građane.

"Tužilaštvo i država BiH treba nas da štite. U prvoj presudi iz Haga se kaže da je izvršena agresija iz Hrvatske i sad vidim da je bila greška što nije podignuta optužnica protiv Hrvatske iz prostog razloga jer je njihova vojska bila na teritoriji BiH. Samo bi se potvrdilo ono što je potvrdio Hag. Nažalost, i danas postoje nazivi 'Vode HB', 'Šume HB' što znači da nema razlike u strukturi i organizovanju sadašnjeg dela Hercegovine", rekao je Divjak.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво