Kern: EU u fazi puberteta

Austrijski kancelar Kristijan Kern kaže da će EU u 60. godinu postojanja ući sa 27 članica i perspektivom za širenje, primetivši, međutim, da je dolaskom Trampa i Bregzitom EU prvi put suočena sa snagama koje otvoreno rade na njenom slabljenju.

"Mi smo sada u pubertetu ovog projekta", rekao je Kern u odgovoru na pitanje bečkog Kurira koliko će članica doživeti zajedno 65. godišnjicu EU.

Kern smatra i da je EU u fazi pronalaženja identiteta, koji, kako je rekao, nastupa obično u pubertetu.

"Sa Trampom i Bregzitom se postavljaju osnovna pitanja i po prvi put smo suočeni sa snagama koje otvoreno rade na slabljenju EU", objasnio je austrijski kancelar.

Prema njegovim rečima, proslava šest decenija postojanja je povod da se sagleda šta je postignuto, a EU, kako dodaje, puno toga je postigla – Unija je još uvek najveći i najbogatiji ekonomski prostor, a blagostanje je donelo 60 godina mira.

"Ekonomska kriza 2008. nije bio mali izazov, već pretnja po egzistenciju. EU je pokazala sposobnost rešavanja izazova. Ako napustimo ono što nas povezuje u korist neobuzdanog nacionalizma, imaćemo nesagledive posledice", upozorava Kern.

Kada je reč o nacionalizmu ova godine će, prema njegovom mišljenju, biti prelazna godina zbog izbora u Francuskoj, Italiji i Nemačkoj, i dodaje da je do tada nerealno produbljivanje procesa.

Evropa, smatra Kern, može funkcionisati samo ako je solidarna, a Austrija je spremna da podrži odluke koje je ne oduševljavaju zato što zna da će u drugim oblastima profitirati od toga.

"Mora biti jasno da zemlje koje od nas zahtevaju solidarnost moraju isto činiti kada je reč o raspodeli izbeglica, zatvaranja rupa za izbegavanje poreza ili po pitanju dampinga cene rada i socijale", naglasio je austrijski kancelar.

U intervjuu bečkom Standardu, Kern je uočio i "masivnu eroziju solidarnosti u Evropi".

Što se predsedničkih izbora u Francuskoj tiče, kancelar Kern preporučuje izbor nezavisnog kandidata Emanuela Makrona.

"Makron je kandidat nade", rekao je u intervjuu tom bečkom dnevniku.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво