Demonstracije u Skoplju, podrška Ivanovu

Učesnici protesta Građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju" u Skoplju su večeras ponovili podršku predsedniku Republike Đorđu Ivanovu koji odbija da mandat za formiranje vlade dodeli lideru SDSM Zoranu Zaevu, iako ima poslaničku većinu.

Jedan od vođa protesta koji traju 24 dana, Bogdan Ilievski je ohrabrio Ivanova da, kako je rekao, ne poklekne ni pod kakvim pritiscima i poručio da nijedan diplomata, evropski komesar ili bilo koji drugi strani predstavnik ne može da dođe na pola dana i da nameće svoj interes.

"Prošlo je vreme kada su se makedonski građani tresli pred raznim zapadnim emisarima sa sumnjivim namerama. Prošlo je vreme poniznog slušanja diktata koji su uvek završavali na štetu Makedonca i makedonske države", rekao je Ilievski, predstavnik inicijative "Za zajedničku Makedoniju".

Predsednik Republike Đorđe Ivanov je juče izbegao da se susretne sa evropskim komesarom Johansom Hanom koji je s predstavnicima partija pokušao da nađe rešenje za izlazak iz krize koja se zaoštrila nakon odluke Ivanova.

Han je posle jučerašnjih sastanaka poručio Ivanovu da treba da preispita svoju odluku i da poštuje parlamentarnu većinu, iako mu se možda i nekad i ne sviđa.

Više hiljada građana Skoplja, koji podržavaju odluku Ivanova, ponovili su zahteve za "očuvanje unitarne države" i povlačenje deklaracije albanskih parlamentarnih stranaka koju nazivaju "tiranska platforma", jer je navodno pripremljena u glavnom gradu susedne Albanije.

Protestni marševi su, po medijima, održani i u drugim gradovima Makedonije.

Već četvrtu sedmicu ih organizuje novoformirana Građanska inicijativa "Za zajedničku Makedoniju" na poziv lidera VMRO DPMNE i bivšeg premijera Nikole Gruevskog građanima da odbrane državu od, tako što će sprečiti da Zaev I albanske partije formiraju vladu, optuživši ih da rade protiv interesa Makedonije, što su oni odbacili kao neistinu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара