Linta: Žalosno što Grabar Kitarovićeva i Plenković ne osuđuju napade

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je osudio ponovne napade na dve pravoslavne crkve u drniškom kraju u Hrvatskoj, navodeći da je žalosno što hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković i dalje te napade ne osuđuju, čime dodatno ohrabruju zločinačku grupu da dalje nastavi za svojim zločinačkim delovanjem.

"Očigledno je Kolindi Grabar Kitarović daleko važnije da pravda podizanje spomenika sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni", da se slika sa ustaškom zastavom, da sluša proustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona nego da bude predsednica svih građana Hrvatske bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost. Navedenim ponašanjem Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković krše Ustav i temeljne evropske vrijednosti, a to su tolerancija i poštovanje različitosti", ukazao je Linta u saopštenju.

Ovo je treće skrnavljenje crkve Sv. Georgija u Kričkama u prethodnih mesec dana, a drugo skrnavljenje crkve Sv. Jovana Krstitelja u Miočiću u prethodnih 15 dana, naveo je Linta.

Linta podseća da policija još nije otkrila nalogodavce i počinioce obijanja pet pravoslavnih crkava u drniškom kraju koje su se desili u noći 6. ili 7. marta ove godine.

Takođe, on podseća da policija nije otkrila ni nalogodavce niti počinioce šest obijanja pravoslavnih hramova u drniškom kraju koji su se desili tokom 2016. godine i u prva dva meseca ove godine.

Linta optužuje čelne ljude hrvatske policije da sprečavaju otkrivanje nalogodavaca i počinilaca učestalih obijanja pravoslavnih crkava u drniškom kraju koji su se desili u prethodnih desetak meseci.

"Na taj način hrvatska policija prećutno učestvuje u zastrašivanju preostalih Srba s krajnjim ciljem da se isele sa svog vekovnog prodručja".

Nepoznati počinioci ponovo su oskrnavili pravoslavne hramove u drniškom kraju u Hrvatskoj, treći put u toku jednog meseca.

U saopštenju Srpske pravoslavne crkve navodi se da su u noći između 20. i 21. marta izgrednici oskrnavili pravoslavne svetinje i obili crkve Svetog velikomučenika Georgija u Kričkama i Svetog Jovana Krstitelja u Miočiću, kod Drniša.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво