Bugarski kandidati "udarili" na Tursku

Lideri dve glavne stranke na predstojećim parlamentarnim izborima u Bugarskoj prozvali su Tursku zbog onoga što smatraju da je "mešanje u kampanju".

Kornelija Ninova iz Socijalističke partije kaže da ta stranka kategorički odbija mešanje strane zemlje u unutrašnje poslove Bugarske.

"Ne prihvatamo izjave turskog ministra za socijalnu pomoć, turskog ambasadora, koji otvoreno pozivaju da se glasa za određenu stranku", rekla je Ninova iz Socijalističke partije.

Kako AFP navodi, Ninova je pri tome mislila na stranku turske manjine Dost, koja će prvi put učestvovati na izborima.

Bojko Borisov iz centralno desničarske GERB partije i bivši šef policije izrazio je nadu da će nakon izbora i treći put biti izabran za premijera, sličnog je stava.

"To mešanje je neprihvatljivo , ali moramo da pojačamo diplomatiju, ali imajući u vidu činjenicu da je Turska naš sused", rekao je Borisov za AFP.

Bugarska vlada pozvala je zbog toga prošle nedelje turskog ambasadora, kao i svog predstavnika u Ankari na konsultacije.

U Bugarskoj živi oko 700.000 Turaka, koji su u toj zemlji ostali nakon raspada Otomanskog carstva, a više od 200.000 etničkih Turaka sa bugarskim pasošem živi u Turskoj.

Parlamentarni izbori održaće se 26. marta u Bugarskoj i to su već treći izbori u poslednje tri godine.

Istraživanja ukazuju na tesnu trku između GERB i Socijalističke partije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво