Budimpešta zatvorila vrata za migrante

Mađarski predsednik Janoš Ader potpisao je izmene zakona kojima se tražiocima azila onemogućava ulazak u zemlju. To su bila poslednja vrata koja su migranti koristili da se domognu Evropske unije.

Na mađarskoj strani granice na Horgošu ubrzano nastaje mali grad. Oko 50 novih kontejnera postavljeno je za dve stotine tražilaca azila koji će po novim mađarskim zakonima u njima morati da sačekaju na odgovor.

"Kako smo čuli, bilo da porodica ili samac podnesu zahtev za azil, treba da sačekaju na odgovor od četiri do devet meseci u tranzitnoj zoni u ovim kontejnerima, kaže migrant iz Avganistana.

U improvizovanom kampu na Horgošu je pusto. Tek šesnaestoro migranata, većinom Avganistanaca čeka da bude među petoro dnevno kojima će pogranični organi Mađarske primiti zahtev za azil.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je za Radio Košut da su migranti do sada zloupotrebljavali pravo da se slobodno kreću zemljom, nakon što bi predali zahtev za azil. "Sada će na rešenje statusa sačekati u tranzitnim zonama na granici. To ne znači zadržavanje, moći će slobodno da idu prema Srbiji", navodi Orban.

Orban je poručio Austrijancima i Nemcima - mirno spavajte, Mađari će sačuvati spoljne šengenske granice.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара