Problematična tehnička ispravnost hrvatskih "migova"

Tehnička ispravnost hrvatskih borbenih aviona "mig 21" je zabrinjavajuća, jer su od ukupno 12 za obavljanje zadataka sposobna samo četiri. Načelnik Glavnog štaba general Milan Šundov o tome je obavestio predsednicu Hrvatske i vrhovnog komandanta Kolindu Grabar Kitarović, objavio je "Jutarnji list".

Pozivajući se na neimenovane izvore iz vojnih krugova, list navodi da su za obavljanje zadataka sposobni jedan jednosed i tri dvoseda.

Oglasila se i predsednica Kolinda Grabar Kitarović, navodeći da je ono što je "letimično videla u izveštaju – prilično zabrinjavajuće".

"Dobila sam izveštaj, ali nisam uspela da ga detaljno pročitam. Onda ćemo načelnik i ja o tome razgovarati u četiri oka, odnosno sa našim timom, ali ono što sam stigla letimično da pogledam prilično je zabrinjavajuće", rekla je Grabar Kitarovićeva.

Kako se podseća, hrvatska predsednica je nedavno javno zatražila detaljniju istragu oko nabavke i remonta "migova".

Najveći problem su kvarovi koji se svakodnevno pojavljuju na avionima remontovanim u Ukrajini.

General Šundov je pre nekoliko dana upozorio predsednicu da je od jula 2015, kada je 12 aviona remontovanih u Ukrajini predato Ratnom vazduhoplovstvu, na avionima zabeleženo čak 300 kvarova.

Kako piše Jutranji list, najčešći kvarovi su otkazivanje sistema hidraulike, otkazivanje navigacijske i komunikacijske opreme, isticanje goriva i hidro-ulja.

Osim toga, u dva navrata je motor u letu prestao da radi, što se u bivšoj JNA nije dogodilo u 40 godina, konstatuje list.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво