Janoš Ader ponovo izabran za predsednika Mađarske

Mađarski parlament izabrao je Janoša Adera, dosadašnjeg predsednika Mađarske, na novi petogodišnji mandat.

Kao kandidat vladajuće koalicije, Ader je izabran u drugom krugu glasanja sa 131 glasom, dok se za kandidata opozicije Lasla Majtenjija opredelilo 39 poslanika.

U svom govoru pred parlamentom, predsednik Mađarske posebno se osvrnuo na istorijsko pomirenje Srba i Mađara koje je ostvareno u proteklom mandatu.

Do drugog kruga glasanja došlo je jer u prvom krugu nijedan od kandidata nije osvojio dvotrećinsku većinu poslaničkih glasova, koliko je potrebno za pobedu u prvom krugu.

Za Adera je u prvom krugu glasao 131 poslanik – falilo mu je samo dva glasa da bi se pitanje predsednika rešilo u prvom krugu, a njegov protivkandidat Majtenji, bivši ombudsman za zaštitu podataka, osvojio je 44 glasa.

U drugom krugu glasanja predsednik se bira prostom većinom glasova poslanika. 

Janoš Ader je predsednik Mađarske od 2012. godine. Jedan je od osnivača vladajuće partije Fides, koja ga je ponovo predložila na tu funkciju. 

Ader (57) je bivši predsednik parlamenta i član Evropskog parlamenta, a često se zalagao za pitanja vezana za zaštitu životne sredine i obezbeđivanje globalnog snabdevanja vodom.

Partija Fides kritikovala je njegovog protivkandidata Majtenjija jer "služi stranim interesima" zbog toga što njegov institut prima finansijska sredstva od Fondacija otvorenog društva, čiji je osnivač američki milijarder mađarskog porekla Džordž Soros, navodi američka agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво