"Odluka MSP ozbiljna podrška dejtonskoj BiH"

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio da je za njega bila očekivana odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbije zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. Poziva Bakira Izetbegovića da kaže kako dalje. Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak ističe da je ovo poruka da BiH može da funkcioniše samo zajednički i sporazumno.

Mladen Ivanić je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da MSP neće razmatrati taj slučaj jer, kako su obrazložili, nijedan relevantni organ BiH o tome nije doneo odluku.

"To je za mene očekivano i ja sam nedeljama i danima govorio i na to upozoravao", rekao je Ivanić, podsetivši da, nažalost, jedan deo ljudi nije hteo to da čuje.

Ocenio je da je takva odluka MSP ozbiljno podržala dejtonsku BiH.

"Niko više u ime BiH osim njenih institucija ne može donositi odluke", rekao je Ivanić i dodao da samo takva BiH ima šansu da funkcioniše, a da je svaki drugi pokušaj udar na državu.

Ocenio je da je to bila, kako je rekao, složena politička bitka.

"Da na vreme nisam počeo na tome raditi verovatno ne bismo ostvarili ovaj rezultat", rekao je Ivanić.

Kako kaže, odluku smatra nekom vrstom ličnog uspeha u svojoj političkoj karijeri.

"U pojedinim trenucima osećao sam se kao neko kome je namenjeno da bude kriv i odgovoran, i osećao sam da mnogi faktori u RS nisu stajali iza mene nego gledali da se oni sačuvaju", rekao je Ivanić.

"Izetbegović da kaže kako dalje"

Predsedavajući BiH je rekao da očekuje da oni koji nisu poštovali institucije i koji nisu delovali u okviru institucija sistema, pre svega bošnjački član Bakir Izetbegović, treba da kažu kako misli da se sada sve stvari mogu vratiti na početak, kao da ništa nije bilo.

"Mora se reći ko je delovao van institucija, ko je napustio sednicu Predsedništva BiH, ko je dao nalog svom ambasadoru da ne isporuči pismo ministra iz reda srpskog naroda...", rekao je Ivanić novinarima.

Dodaje da su to činjenice, a da je tek sada dobio argumentaciju da je to tačno.

"Očekujem da oni povuku prve poteze da bi se stvari vratile u normalu. Očekujem da jednostavno svi koji su delovali van institucija kažu kako misle da se sve može vratiti na početak", rekao je Ivanić.

Naveo je da se u narednim nedeljama o tome treba razmisliti, te istakao da je on delovao u okvirima institucijama sistema.

"Zato mislim da pitanje treba uputiti Bakiru Izetbegoviću", zaključio je Ivanić.

"Poruka da BiH može da funkcioniše samo zajednički"

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je odbijanjem zahteva za reviziju presude protiv Srbije zapravo poslao poruku da BiH može da funkcioniše "samo zajednički i dogovorno".

Crnadak je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ivanićem, rekao da takav ishod zahteva za reviziju šalje zapravo dve pozitive poruke.

Prva je da odgovorni za sve to moraju jasno da povuku poteze i pokažu da su spremni da idu napred. Kao drugu važnu poruku te odluke MSP, Crnadak je naveo da sudovi BiH treba da nastave da presuđuju onima koji su činili zločine, istoričari treba da pišu istoriju, "a mi političari", kako je rekao, "da se bavimo time kako da završimo proces pomirenja i kako da se zajednički okrenemo budućnosti".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара