Dodik: Neka se Mesić brine o Hrvatima

Povodom izjave Stjepana Mesića, da Milorad Dodik radi na rasturanju BiH, iz kabineta premijera Republike Srpske poručuju da je krajnje vreme da Mesić prekine da se brine o RS i da svoju brigu usredsredi na Hrvate u BiH koji su, kako se navodi, potpuno marginalizovani.

Kabinet premijera Republike Srpske  Milorada Dodika saopštio je da je "krajnje vreme da hrvatski predsednik Stjepan Mesić prekine da se brine o RS" i da svoju brigu usredsredi na Hrvate u BiH "koji su potpuno marginalizovani".

Povodom Mesićeve izjave da Dodik radi na rasturanju BiH, u saopštenju se navodi da ovo nije prvi put da se predsednik Hrvatske,  "kada god ima ličnih problema u sopstvenoj zemlji, nepozvan prihvata da arbitrira oko BiH, gde je po običaju kriva samo jedna strana - Republika Srpska i Milorad Dodik".

"Umesto da sopstevnoj javnosti odgovori na optužbe koje je na njegov račun izrekao doskorašnji potpredsednik Vlade Hrvatske Damir Polančec o umešanosti u aferu "Podravka", Mesić, bežeći od neprijatne istine po njega, pažnju Hrvatske i ostale javnosti želi preusmeriti na za njega uvek dežurne krivce - RS i premijera Milorada Dodika", navodi se u saopštenju.

Ističe da je Mesić pokušao da se bavi prebrojavanjem Bošnjaka i Hrvata koji danas žive u RS, umesto da "napokon odgovori šta je sa više od 200.000 Srba proteranih iz Hrvatske u najvećem etničkom čišćenju u 20. veku".

"Što se tiče Mesićeve brige u vezi sa funkcionisanjem BiH, on treba da zna da BiH može da funkcioniše samo u okviru koji je zadao Dejtonski sporazum, kao država dva entiteta i tri konstitutivna naroda, za šta se RS i njen premijer Milorad Dodik u potpunosti zalažu", navodi se u saopštenju iz kabineta premijera RS.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da premijer Republike Srpske Milorad Dodik čini sve da razbije Bosnu i Hercegovinu.

Komentarišući situaciju u BiH, Mesić je podsetio da trenutno u Republici Srpskoj živi osam odsto Bošnjaka i Hrvata od nekadašnjih 48 odsto.

"Dodik želi u takvim okolnostima da sprovede referendum o izdvajanju, što mi ne prihvatamo", rekao je Mesić rilikom posete Zadru i Zadarskoj županiji.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво