Ivanić: Sud pravde u Hagu traži pojašnjenje statusa Sakiba Softića

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić je rekao da je bez njegove saglasnosti otvoreno pismo koje je Međunarodni sud u Hagu prošle sedmice uputio članovima Predsedništva BiH povodom zahteva za reviziju presude BiH protiv Srbije.

"Dobio sam pismo. Ovo što se događa prevazilazi sve mere razuma. Moje pismo je bilo otvoreno. Pisma Izetbegovića i Čovića su zatvorena. Eto do čega dovodi paralelizam", rekao je Ivanić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Ivanić smatra da je "sve to posledica ohrabrenja koje je ta struktura dobila od jednog člana Predsedništva".

"Ovo je neka vrsta nasilja nad ljudima iz reda srpskog naroda u institucijama BiH. Sada mi je jasno odakle Izetbegoviću ranije ovo pismo", rekao je Ivanić.

Stvari, kaže Ivanić, prelaze liniju normalnosti.

"Ako istraga pokaže da se radi o paralelizmu, zahtevaću prave mere, jer ovo je stvar preko koje neću da pređem", dodao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Pošto je pismo otvoreno, Ivanić je izjavio da će ga dobiti i novinari.

U njemu, kako je rekao, piše da treba pojasniti status zastupnika BiH u Hagu Sakiba Softića.

"U svom novom dopisu ću reći da sam dobio pismo iz Haga i u kojem ću reći da je Softić bio imenovan za agenta samo u slučaju prvobitne tužbe. Ponoviću da Softić nema mandat, jer mu je istekao 2007. godine. U svom ranijem pismu sam upoznao sud sa tim da zvanične institucije nisu donele odluku da BiH pokrene postupak revizije presude", ukazao je Ivanić.

Dodao je da "ovakve stvari neće proći".

"Meni ostaje nekoliko krupnih pitanja. Ovo su vrlo ozbiljne stvari koje imaju duboki politički uticaj. Podmetanje i varijante ove vrste, otvaranje pisma predsedavajućeg, što nije prvi put, od paralelnih struktura, neće proći", naveo je Ivanić.

Ako se istragom utvrdi da je pismo otvoreno bez njegove saglasnosti, Ivanić je rekao da će tražiti opoziv ambasadora. 

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine je, posredstvom Ambasade BiH u Hagu, primilo kovertirane pošiljke adresirane na predsedavajućeg i članove Predsedništva BiH.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak je, povodom uočenih nepravilnosti, naložio pokretanje internih procedura utvrđivanja odgovornosti zaposlenih u Ministarstvu i Ambasadi BiH u Hagu, saopšteno je iz Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Ivanić poručio Nikšiću: Halal ti bilo

Mladen Ivanić je poručio da on građanima Federacije BiH ne zabranjuje obeležavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH, za razliku od Bošnjaka, koji se protive obeležavanju 9. januara, kao Dana Republike u Republici Srpskoj.

Ivanić je to rekao upitan da prokomentariše čestitku koju mu je povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, ranije danas uputio predsednik opozicione Socijaldemokratske partije u Federaciji BiH Nermin Nikšić.

Predsedavajući Predsedništva BiH je kazao da je očevidno da na ovaj način Nikšić vrši politički pritisak i želi da ga označi kao nacionalistu.

"Moj stav je da je u pitanju marginalna politička ličnost i kao takav pravi vrcave štosove. Ali to je njegovo pravo. Što kažu ovde u Sarajevu, halal mu bilo", rekao je Ivanić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара