Podgorica, suđenje osumnjičenima za terorizam biće javno

Suđenje osumnjičenima za pokušaj terorizma 16. oktobra u Crnoj Gori biće otvoreno za javnost, a istraga vodi ka Glavnoj obaveštajnoj upravi Ruske federacije, rekao je crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović.

Srđan Darmanović je podsetio da su slučaj otkrile crnogorske službe u koordinaciji sa prijateljima i saveznicima.

"Naglašavamo ulogu srpske vlade i srpskog premijera (Aleksandar Vučić) koji nam je dostavio brojne dokaze jer je taj zločin pripreman na srpskoj teroritoriji koja je tom prilikom zloupotrijebljena. Razmenili smo informacije i sa našim NATO saveznicima. Naročito mislim na SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo", naglasio je Darmanović.

Darmanović je u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta u Briselu podsetio da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ima rok do 15. aprila da podigne optužnicu.

"Glavni specijalni tužilac je 100 odsto uveren da ima čvrst predmet. Crnogorska javnost sad čeka optužnicu. Postoje elementi istrage koje trenutno ne možemo da otkrijemo, ali suđenje će biti otvoreno za javnost koja će moći da isprati ono što se bude dešavalo", rekao je Darmanović, preneo je portal CdM.

Darmanović je naglasio da je to "dosta ozbiljna priča".

"To nije izmišljotina ni video igrica, niti je reč o političkoj igri i manipulaciji već o pokušaju koji je mogao da destabilizuje Crnu Goru", rekao je Darmanović.

Podsetio je da Rusija negira bilo kakvu umešanost u slučaj iako su dva osumnjičena Vladimir Popov i Eduard Širokov ruski državljani.

"Kad smo se Rusiji obratili kroz međunarodnu-pravnu pomoć oni su mogli samo da kažu da su oni njihovi državljani i da su pasoši stvarni. Ipak, preko poljskih prijatelja došli smo do informacije da jedno ime nije pravo", rekao je Darmanović.

Reč je o čoveku koji se zove Eduard Šišmakov a koji je radio kao pomoćnik ruskog vojnog atašea u ambasadi u Poljskoj. On je proteran iz Poljske zbog sumnje da je špijunirao za Moskvu.

U njegovom starom pasošu piše da se preziva Šišmakov, a u novom koji je izdat u avgustu 2016. godine, kraj slike, kako izgleda, istog čoveka piše prezime Širokov.

"Videćemo je li sve povezano sa Kremljom, jesu li umešane obaveštajne agencije ili će tvrditi da su to ljudi koje nemaju veze s državnim organima i da nemaju ništa s vladom. Nažalost, sve ove aktivnosti se preklapaju s pritiskom ruskih zvaničnika koji se protive našem člnastvu u NATO i načinu na koji bismo mi mogli odlučiti o tom pitanju", rekao je Darmanović.

Kazao je da ne može da tvrdi da su te dve stvari povezane 100 odsto, ali da glavnom specijalnom tužiocu treba dati vreme da ovaj slučaj izvede pred sud i da utvrdi ko je i izvršilac i nalogodavac... 

"Sve vodi prema obaveštajnoj zajednici, moguće ka GRU (Glavnoj obaveštajnoj upravi Ruske Federacije)", naglasio je šef crnogorske diplomatije.

Podsetio je i da opozicija bojkotuje Skupštinu - i to upravo jer tvrde da izjašnjavanje građana na parlamentarnim izborima 16. oktobra nije bilo slobodno.

"Oni su u bojkotu, ali ih to nije spriječilo da preuzmu vlast u opštinama gđe su osvojili vlast na izborima", rekao je Darmanović aludirajući na rezultat izbora u Budvi i Kotoru.

Darmanović će se sutra sastati sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, kao i sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи