Hag od Izetbegovića traži pojašnjenje legitimiteta agenta Softića

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je dobio pismo iz Međunarodnog suda pravde u Hagu u kojem se, kako je naveo, traži pojašnjenje u vezi sa legitimitetom agenta BiH Sakiba Softića pred tim sudom.

Izetbegović je za sarajevsku Slobodnu Bosnu rekao da MSP traži to pojašnjenje zbog, kako je naglasio, "privatnih pisama" (predsedavajućeg Predsedništva BiH) Mladena Ivanića i (ministra inostranih poslova BiH) Igora Crnatka, koja su uputili sudu 13. jula 2016. godine, odnosno 3. februara ove godine, u kojima se osporava legitimitet agenta Softića.

Tvrdi da se Softićev legitimitet ne može osporiti, jer je on odlukom Predsedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine imenovan i ovlašćen kao agent Bosne i Hercegovine pred MSP "za sve pravne radnje i postupke koji se odnose na tužbu BiH".

"Jedna od tih radnji jeste i pokretanje postupka revizije presude od 26. februara 2007. godine", naveo je Izetbegović.

Međutim, navodi da će Predsedništvo BiH morati da se izjasni o legitimitetu Softića kao agenta BiH pred MSP.

"Predsedništvo BiH treba da kaže da su gore navedene činjenice vezane za status i legitimaciju agenta Softića neupitne", rekao je Izetbegović.

Optužio je Ivanića da to pitanje ne želi da stavi pred Predsedništvo, "jer zna da Predsedništvo BiH ne bi usvojilo odluku o razrešenju agenta, budući da se odluke donose konsenzusom".

"Ivanić bi time, u formalnom smislu, potvrdio ono što je belodana činjenica: da Sakib Softić ima legitimaciju po odluci Predsedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine", zaključio je Izetbegović.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара