Čović: Insistiraću da BiH govori jednim glasom

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je u Sarajevu da se u zapečaćenim pismima koja je Međunarodni sud pravde u Hagu uputio članovima Predsedništva BiH najverovatnije traži izjašnjenje kolektivnog šefa države o zahtevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

"Predsedništvo treba hitno sazvati i jednoglasno odgovoriti na pisma. Moramo odlučiti konsenzusom u Predsedništvu o reviziji. Videćemo kako ćemo se izjasniti kada bude sednica Predsedništva", rekao je Čović na tradicionalnom druženju s novinarima "uz kafu".

Smatra da će se u pismu, upućenom iz MSP, tražiti da se svaki od članova Predsedništva BiH posebno izjasni o reviziji presude.

"Nema većeg šamara jednoj zemlji od toga da na taj način moramo iznositi svoje stavove, uz svo poštovanje Suda. Videćemo kakav će biti odgovor. Ne smemo napraviti grešku, jer ova greška dovela je do toga da koalicioni partneri kažu da imamo tehničku vladu", dodao je Čović.

Istakao je da će insistirati da BiH "govori jednim glasom" dodavši da njemu revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije nije sporna i da ne želi da spekuliše osećajima žrtava.

Hrvatski član Predsedništva je naglasio da kao legalista insistira da se poštuju odluke institucije i kad je MSP u pitanju. Čović je dalje rekao da su političke tenzije u državi "zarobile izvršne vlasti", izrazivši uverenje da nema drugog rešenja nego da sve strane odmah počnu zajedno da rade.

"I dalje smo opredeljeni da do kraja godine dodjemo do kandidatskog statusa u EU", naglasio je Čović.

Prema njegovim rečima, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini dolazi za par dana u BiH i vlasti joj moraju pružiti uverenje da su opredeljene da zemlja stigne do kandidatskog statusa u EU.

"Insistiraću na tome da s kolegama iz Predsedništva stavimo političke igre po strani. Minimum je izborno zakonodavstvo koje moramo pripremiti za iduću godinu. Treba da se fokusiramo na provodjenje reformske agende", naveo je Čović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво