Međunarodni sud pravde pisao članovima Predsedništva BiH

Sud traži da Predsedništvo BiH do 2. marta saopšti svoje stanovište o reviziji presude, nezvanično saznaje RTS. Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potvrdio je RTS-u da je Međunarodni sud pravde u Hagu uputio pisma trojici članova Predsedništva.

Igor Crnadak je rekao da su pisma u petak stigla u ambasadu BiH u Hagu, ali da ne zna da li su još stigla na adresu Predsedništva niti šta je Sud u Hagu napisao članovima Predsedništva.

Pismo Međunarodnog suda pravde na ime predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića stiglo je u Ambasadu BiH u Holandiji, potvrdila je Ivanićeva savetnica za medije Marija Milić.

Zbog nepoverenja u ambasadorku BiH u Hagu, Mirsadu Čolaković, predsedavajući Ivanić naložio je da se pismo MSP adresirano na njegovo ime ne otvara i da mu se dostavi redovnim putem, objasnila je Milićeva.

Predsedavajući Ivanić, kaže Milićeva, pretpostavlja da se MSP poziva na njegovo ranije pismo i pismo Igora Crnatka i da traži jedinstven stav Predsedništva BiH o tome da li Sakib Softić ima legitimitet da predstavlja Bosnu i Hercegovinu pred Sudom u Hagu.

Milićeva nije mogla da kaže da li su druga dva člana Predsedništva BiH, bošnjački Bakir Izetbegović i hrvatski Dragan Čović, takođe dobili pisma.

Očekuje da će, s obzirom na to da je reč o redovnoj proceduri slanja diplomatske pošte, pismo iz Haga u Sarajevo stići za dva, tri dana.

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović je za portal Avaz.ba potvrdio da su iz MSP-a upućena posebna pisma na adrese trojice članova Predsedništva BiH, ali da ona još nisu stigla u Sarajevo.

Objasnio je da će pisma stići službenom diplomatskom poštom.

Na pitanje da li je upoznat sa sadržajem, Čović je rekao da ima nagoveštaj, ali da pisma "još niko nije video".

"Lično mislim da će tražiti izjašnjavanje svakog člana Predsedništva BiH o zahtevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije", rekao je Čović i dodao da misli da je reč o tome, ali da ne može da tvrdi dok ne vidi.

Irham Čečo, savetnik za medije bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, nije mogao da potvrdi da li je i lider SDA dobio pismo od Međunarodnog suda pravde.

Zagrebački Večernji list, izdanje za BiH, piše da je Međunarodni sud pravde uputio na zasebne adrese trojice članova Predsedništva BiH kovertirana pisma čiji sadržaj se za sada može samo pretpostaviti. List ovo pismo tumači "svojevrsnim zakazivanjem sednice Predsedništva".

Ako se, kako navodi ovaj zagrebački dnevnik, ispostavi da je u pitanju zahtev za izjašnjavanje članova Predsedništva – Mladena Ivanića, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o zahtevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, biće to, kažu, neviđen pritisak na instituciju "jedne barem službeno suverene i nezavisne države".

Navodi se da je "ovom neuobičajenom praksom zasebnog obraćanja članovima Predsedništva, Međunarodni sud pravde napravio presedan koji bi, valjda, trebalo da prisili članove Predsedništva da se izjasne, odnosno 'glasaju' o pitanju koje očigledno izaziva unutrašnje prepirke".

List piše da je "Predsedništvo BiH proteklih dana pokušalo da održi sednicu na kojoj bi razmotrili ovo pitanje i izjasnili se o njemu, ali nakon konsultacija ispostavilo se da dogovora nema pa je zakazanu sednicu prvo napustio Bakir Izetbegović, a potom i Dragan Čović".

Prema ovom dnevniku, "čak i u ovako složenoj situaciji očuvano je načelo donošenja isključivo usaglašenih odluka u Predsedništvu BiH koje bi moglo da bude narušeno ako se pokaže tačnim da Međunarodni sud pravde u svojim pismima od trojice članova Predsedništva BiH traži izjašnjavanje".

"To je svojevrsno zakazivanje sednice Predsedništva. Takva vrsta pritiska na najvišu instituciju vlasti u BiH do sada nije viđena", zaključuje Večernji list, izdanje za BiH.

Po Ustavu, nijedna odluka od vitalnog nacionalnog interesa u BiH ne bi trebalo da se donese protivno interesima bilo kog konstitutivnog naroda. Ukoliko bi došlo do preglasavanja, predstavnik RS može da posegne za mehanizmom zaštite i tako stvar prenese na Skupštinu RS.

"Ja mislim da nema potreba za novom sednicom, prethodna nije donela nikakvu odluku i o tome treba informisati sud, i u tom pogledu sud ima jasnu situaciju i da to što pre odbije. Mislim da je to pokušaj alibija za Bakira Izetbegovića", rekao je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske.

U Banjaluci je formiran pravni tim koji bi trebalo da pomogne zajedničkim naporima Republike Srpske i Srbije da zahtev za reviziju bude odbačen.

Na stogodišnjicu Topličkog ustanka, za Milorada Dodika zahtev srpskog jedinstva važan je i u ovom stoleću. O tome je govorio i predsednik Vlade Srbije, ističući da Srbija neće ustati protiv Republike Srpske, niti će Republika Srpska ustati protiv Srbije.

Predstavnici Srba s obe strane Drine, na nedavnom sastanku u Beogradu, dogovorili su se da svakodnevno komuniciraju zbog pitanja revizije.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво