Crnadak ambasadorima: BiH je ušla u duboku krizu

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak informisao je ambasadore i šefove diplomatskih kancelarija stranih zemalja sa sedištem u Sarajevu da je BiH ušla u duboku krizu.

Igor Crnadak je rekao da je veoma teško videti izlaz u ovom trenutku, jer su napadnute institucije i ugrožen politički balans u BiH, koji je uspostavljen Dejtonskim sporazumom, Ustavom i zakonima, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Obavestio je ambasadore da je bošnjačkom članu Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću uputio pismo sa detaljnim pregledom mogućih posledica vaninstitucionalnog delovanja u BiH, te ga pozvao da povuče nezakonitu i opasnu instrukciju ambasadoru BiH u Holandiji, ali da još nije dobio nikakav odgovor.

Na neformalnom druženju sa ambasadorima na Jahorini, Crnadak je naglasio potrebu da se sva odlučivanja u BiH vrate u institucije, jer vaninstitucionalno delovanje i uvođenje paralelizma u rad institucija ugrožava unutrašnje odnose u BiH i može dovesti do zastoja u reformama i procesu evropskih integracija.

Ministar inostranih poslova BiH je izrazio očekivanje da će predstavnici međunarodne zajednice podržati principe kompromisa i dijaloga, te značaj i ulogu institucija, umesto preglašavanja i odlučivanja van institucija o značajnim i osetljivim pitanjima.

Govoreći o mogućnostima za izlazak iz navedene krize, Crnadak je poručio da oni koji su omalovažili institucije, iako su znali da proizvode najveću političku krizu u poslednjih 20 godina, treba da ponude predlog kako da se prevaziđe ova situacija i kako da se BiH vrati na put reformi, evropskih integracija i razvijanja odnosa sa susedima.

Govoreći o reviziji presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije, Crnadak je istakao da je na osnovu činjenica da Predsedništvo BiH nije donelo odluku o podnošenju zahteva za reviziju, kao ni odluku o ovlašćenju agenta BiH za pokretanje revizije, jasno da su legitimitet same odluke kao i legitimitet lica koje se predstavlja kao agent upitni i problematični, te da će o svim navedenim činjenicama uskoro obavestiti i Međunarodni sud pravde u Hagu.

Drugi deo razgovora bio je posvećen evropskim integracijama BiH, pripremama za Samit o Balkanu u Trstu, te unapređenju regionalne saradnje i učešću BiH u globalnoj koaliciji za borbu protiv terorizma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво