Čović: Zahtev za reviziju politička greška

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je predajom zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom u Hagu napravljena neverovatna politička greška, te da je to urađeno jednostrano, u ime samo jednog naroda, a ne u ime BiH.

"Na sednici Predsedništva BiH rekao sam da pravimo jednu neverovatnu političku grešku. Ja mislim da to nije trebalo uraditi na taj način. Ako se želela podneti revizija, to je trebalo uraditi na jedan sistemski način. Ovako je ispalo da je to uradila jedna osoba, jedna stranka ili jedan narod, što je vrlo loše. Ko može reći da drugi ili treći narod neće nešto slično uraditi i obrazlagati to sličnim argumentima?", rekao je Čović novinarima u Mostaru.

Nije, kazao je, hteo preterano da se meša u to, ali je naglasio da se "ne može otići u ime BiH i razgovarati i zauzeti stav jednog naroda". 

"Bez obzira na to šta jedan narod misli o stradanjima u ratu, o tome će sud donositi stavove i njih moramo bezrezervno podržavati, a u hodu menjati ako šta možemo. Jednako to mislim i o Haškom tribunalu, koji faktički ne postoji. To je mesto oko kojeg ne bi trebalo da bude sumnje", naveo je Čović, preneli su banjalučki mediji.

Objasnio je da na jučerašnjoj sednici Predsedništva BiH nije želio da stane ni na jednu stranu i da napravi ono što je napravljeno 4. oktobra 2002, kada je Predsedništvo samo dva dana pred izbore donelo odluku o imenovanju Sakiba Softića za pravnog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Savezne Republike Jugoslavije. 

"Tada su dopunom dnevnog reda pokojni Jozo Križanović i Beriz Belikić preglasali srpskog člana Predsedništva", podsetio je Čović.

Što se tiče političke situacije koja je prouzrokovana zahtevom za pokretanje revizije, Čović je ocenio da je kriza krajnje ozbiljna i da je "neko stalno neguje". 

"I do sada smo imali krize, ali nismo imali ovakve slike i retoriku.Mi moramo hitno izaći iz ove situacije, iako to neće biti lako", ocenio je Čović. 

On je dodao da je Predsedništvo BiH za medije "puklo", ali da je "to puno drugačije i puno romantičnije u stvarnosti od onoga što se predstavlja medijima", te da je zato veoma optimističan. 

Čović je rekao da će u idućoj sedmici profunkcionisati i Savet ministara, te da bi problema moglo da bude u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer tamo ne postoji klasična parlamentarna većina. 

Na pitanje veruje li da će Savez za promene napustiti vlast na nivou BiH, Čović kaže da je na njemu da im veruje ili ne veruje.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара