Ivanić: Predsedništvo BiH u teškoj krizi

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić poručio je u Sarajevu da bi njegovog bošnjačkog kolegu Bakira Izetbegovića sada trebalo pitati kako će ta kriza biti prevaziđena.

Izetbegović je juče napustio sednicu Predsedništva BiH, jer nije hteo da se izjašnjava po jedinoj tački dnevnog reda – zahtevu za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Na taj način, ponovio je Ivanić, Izebegović blokira rad najvišeg državnog organa u zemlji.

Izetbegović, rekao je Ivanić novinarima u Sarajevu, nije dao šansu instituciji BiH da se izjasni o tom zahtevu.

Ivanić je rekao da ne raspolaže nijednom novom činjenicom s tim u vezi, niti je, kako je rekao, dobio bilo kakvu informaciju.

"Niko mi nije ponudio, niko od mene nije tražio da se organizuje rasprava, a svi kažu da sam protiv. Prosto je neverovatno koliko se teze obrću. Svi govore kako ja kao izdajem BiH, a branim Srbiju, a ni reči nisam rekao o tome. Stalno sam govorio o načinu donošenja odluka", rekao je Ivanić, prenele su agencije.

Njegov jedini zahtev juče je bio da se stvari vrate u državne institucije.

"Valjda bih i ja, kao čovek koji predstavlja BiH, trebao da znam koji su argumenti. Valjda bi, kao neko ko u ovom trenutku predstavlja BiH, trebalo i od mene da se zatraži mišljenje. Ništa se od toga nije desilo", rekao je Ivanić.

Predsedavajući Predsedništva je ponovio da misli da je BiH ušla u dosta ozbiljnu krizu.

Ponovio je i nameru da piše Međunarodnom sudu pravde kako bi tu pravosudnu instituciju obavestio da je Predsedništvo BiH na dnevnom redu imalo pitanje pokretanje revizije, ali da o tome nije donesena odluka.

Primetio je, međutim, da će to pismo MSP u Hagu morati da dostavi putem specijalnog izaslanika, nakon što je Izetbegović zabranio ambasadorki BiH u Hagu Mirsadi Čolaković, koja je predstvnik bošnjačkog naroda, da takva pisma dostavlja na naznačene adrese.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара