Grafit koji vređa Srbe ponovo na ulicama Vukovara

U Vukovaru se na ulicama i trgovima ponovo pojavilo "Srpsko porodično stablo" – grafit koji vređa Srbe, a fotografije su se proširile i na društvenim mrežama, prenosi regionalna televizija N1.

Grafit ima crnu podlogu na kojoj je iscrtano stablo sa obešenim telima uz tekst "Serbian family tree", odnosno srpsko porodično stablo.

Kako navodi regionalna televizija N1, taj natpis se povremeno pojavljuje na ulicama i trgovima u Hrvatskoj – pre četiri godine u Zagrebu, prošle godine na drvetu kod ulaza u obdanište u vidu nalepnice i na ulicama Petrinje.

Organizacija "Amnesti internešenel" je u izveštaju za prošlu godinu upozorila Hrvatsku na brojne probleme u oblasti ljudskih prava.

U tom dokumentu se navodi da u Hrvatskoj i dalje ima diskriminacije nacionalnih manjina i navodi kako se Srbi povratnici suočavaju sa problemom povraćaja imovine, a da je pravo na upotrebu manjinskog jezika i pisma i dalje politizovano i nije sprovedeno u nekim gradovima.

Ta organizacija je navela i da je period političke nestabilnosti krajem godine bio propraćen porastom nacionalističke retorike i govora mržnje, naročito prema Srbima, izbeglicama i migrantima.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво