Zagreb, odbačena prijava desničarske stranke protiv "Novosti"

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu odbacilo je krivičnu prijavu protiv nedeljnika "Novosti", njegovih urednika, novinara i izdavača, koju je desničarska Hrvatska stranka prava podnela zbog objavljivanja pesme "Lijepa naša haubico" u avgustu 2015.

Prijava je odbačena s obrazloženjem da je reč o satiričnom tekstu koji predstavlja oblik slobode mišljenja i izražavanja zagarantovane Ustavom Republike Hrvatske, navodi se u rešenju dostavljenom Tanjugu.

Predsednik Hrvatske stranke prava Danijel Srb, koji je nakon objave pesme pokrenuo jednu od mnogobrojnih hajki na Novosti, glasilo Srpskog narodnog veća, razglasivši da one vređaju hrvatski narod i državu, u krivičnoj prijavi je tvrdio da je taj nedeljnik izvrgnuo ruglu i preziru tekst himne Republike Hrvatske.

Sličnu prijavu, uz tvrdnju da su Novosti "na posebno drzak i bezobziran način parodirale tekst službene himne Republike Hrvatske", podnela je i Braniteljska poljoprivredna zadruga "Domaćin".

Prijavljeni su bili nedeljnik Novosti, njegov izdavač Milorad Pupovac, autor pesme Nikola Bajto, urednica Portala Novosti Tamara Opačić i tadašnji glavni urednik Novosti Ivica Đikić.

U obrazloženju sudskog rešenja se navodi da je u istražnom postupku utvrđeno da sporni tekst predstavlja oblik slobode izražavanja, što je u skladu sa Ustavom, koji garantuje slobodu mišljenja i izražavanja misli.

Pritom, kako se navodi, potrebno je voditi računa da prihvaćeni standardi slobode izražavanja u demokratskom društvu podrazumevaju iznošenje i onih informacija i stavova koji nisu opšteprihvaćeni.

Konstatovano je i da je pomenuti tekst u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava i u konkretnom slučaju nisu ostvareni elementi prijavljenog krivičnog dela, niti bilo kojeg drugog krivičnog dela za koje se postupak sprovodi po službenoj dužnosti.

Inače, zbog hajke koju je Danijel Srb pokrenuo neosnovanim optužbama, Novosti i njihov izdavač su mesecima bili izloženi otrovnim komentarima u medijima i na društvenim mrežama.

U kampanji ocrnjivanja su učestvovali i brojni političari, pa je poslanik u Saboru iz HDZ-a i predsednik Hvidre Josip Đakić tražio prestanak budžetskog finansiranja tog nedeljnika.

Rešenjem Županijskog državnog tužilaštva u Zagrebu demantovani su praktično oni koji su u poslednjih godinu i po tvrdili da je objavom pesme prekršen zakon, odnosno da je nanesena uvreda hrvatskom narodu i povređen ugled hrvatskoj državi.

Zapravo su svi oni, uključujući i predsednicu Republike, poslednjih godinu i po neosnovano blatili i vređali ugled nedeljnika Novosti.

Spomenuto rešenje, koje se poziva i na praksu Evropskog suda za ljudska prava, važno je i u kontekstu najnovijih napada na Novosti koje je pokrenulo udruženje "U ime obitelji", zlonamerno interpretirajući pisanje tog lista i tereteći ga svojim lažnim optužbama o širenju mržnje prema hrvatskom narodu i državi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи