Dodik: Da nije bilo Rusije, PIK ne bi reagovao

Vanredna sednica Saveta za sprovođenje mira (PIK) sazvana je zahvaljujući ambasadoru Rusije u BiH Petru Ivancovu, a očigledno je da oni ne bi ni reagovali da on to nije učinio, kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Milorad Dodik je za Sputnjik rekao da je Rusija uvek bila korektna i privržena aktu Dejtonskog sporazuma, a da su se svi ostali članovi PIK-a ponašali arogantno, najviše prema RS.

"Nikada dosad član Predsedništva BiH u svim sazivima nije napustio već otpočetu sednicu, kako je učinio Bakir Izetbegović, a ako on promoviše takvu mogućnost, postavlja se pitanje zašto i drugi nemaju prava da se tako ponašaju", rekao je Dodik i upozorio da takvo ponašanje vodi u degradaciju organa na nivou BiH.

Napomenuo je da niko nije za ugrožavanje mira i stabilnosti u BiH, ali da je nemoguće prihvatiti praksu koju je inicirao Bakir Izetbegović i da će takva praksa ostaviti posledice.

"Nismo mi protiv razgovora, ali naš razgovor o funkcionisanju organa BiH moraće u budućnosti da obuhvati nekoliko važnih pitanja, a to nije samo pitanje revizije i jednostranog odlučivanja u BiH nego i pitanje boravka stranih sudija u Ustavnom sudu. To je i pitanje nametanja rešenja od strane visokog predstavnika, pa i boravak samog visokog predstavnika u BiH. Ukoliko ta pitanja stavimo na dnevni red i bude adekvatnih odgovora i dogovora sa Bošnjacima, naravno da je moguće da se nastavi dalje funkcionisanje", rekao je Dodik.

Ali niko ne treba da očekuje da ćemo tako lako preći preko ovoga i "da ćemo se povući sa naših stavova", poručio je predsednik RS.

Podseća da su i Srbi, koji su sada u parlamentu BiH, rekli da će napustiti skupštinsku većinu ukoliko se tehnički preda zahtev za reviziju presude na tužbu – a to je već urađeno.

"Već sada znamo da nema vlasti u BiH. I u tom pogledu situacija se daleko više usložnjava i traži razgovore relevantnih faktora, ali i otvara mnoga druga pitanja koja do sada nisu bila na dnevnom redu", istakao je Dodik.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво