Ivancov: Okrenuti se dijalogu i kompromisu u BiH

Veće za implemntaciju mira završilo je vanrednu sednicu, a ruski ambasador u Sarajevu Petar Ivancov je novinarima rekao da su ambasadori izrazili zabrinutost zbog ozbiljnosti situacije nastale podnošenjem zahteva za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije.

Ambasador Petar Ivancov je rekao da je Veće za implemetaciju mira pozvalo političke predstavnike u BiH da se okrenu dijalogu i kompromisu, te odluke ne donose jednostrano.

"Stanje u BiH je pogoršano i zabrinuti smo negativnom okolnostima koje bi mogle nastati. Poruka je da treba delovati uz kompromis i ne donositi jednostrane odluke", rekao je Ivancov.

U saopštenju Veća za primenu mira poručeno je da "svi politički lideri treba da se uzdrže od jednostranih poteza i vrate principima kompromisa, dijaloga i konsenzusa pri donošenju odluka, kao i poštovanju Ustava BiH, institucija i vladavine prava".

Svesni, kako navode, patnji koje su uzrokovali "genocid i drugi zločini, kao i prava žrtava i preživelih", abasadori su ponovo istakli potrebu da se ulože dalji napori u pravcu pomirenja i dobrih odnosa u zemlji i regionu.

"Tolerancija, prihvatanje drugih i mirni suživot su apsolutni imperativi civilizacija zasnovanih na pravima i slobodama, demokratiji i ravnopravnosti. To su i ključni preduslovi da se nastavi sa onim što je u BiH postignuto u poslednje dve decenije i krene dalje sa reformama potrebnim da se poboljša život građana i ponude konkretne šanse mladim generacijama", poručili su ambasadori.

Petar Ivancov je naglasio da je na sastanku ambasadora nešto drukčije stavove od ostalih izneo turski ambasador u BiH, kada je reč o zajedničkoj izjavi za javnost.

"Naravno da to nije tajna, ambasador Turske se suzdržao jednog od paragrafa u toj izjavi. To je paragraf u kojem se govori u zabrinutosti o tekućem stanju u državi", naveo je ruski diplomata.

Veće za implemetaciju mira je održao prvi put vanrednu sednicu od Dejtona, a na inicijativu ruskog diplomate Ivancova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи