Izetbegović: Odluka o reviziji već postoji

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je u Sarajevu da nije bilo potrebe da se Predsedništvo BiH danas uopšte izjašnjava po pitanju zahteva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, jer je tu odluku Predsedništvo već donelo 4. oktobra 2004. godine.

"Nije bilo potrebe da se ove odluke nanovo donose. Jedina pravno zasnovana odluka koju smo danas mogli doneti jeste da se agentu oduzimaju prava koja su mu ranije data, ali gospodin Ivanić nije želio da se izjasni o tome", rekao je Bakir Izetbegović.

Izetbegović je dodao da je hrvatski član Predsedništva Dragan Čović prvi napustio sednicu Predsedništva, kako ne bi, rekao je, došlo do preglasavanja unutar Predsedništva. 

"U javnosti se prethodnih dana pokušava prikazati da je revizija pokrenuta jednostrano, od bošnjačkog naroda, jedne trećine Predsedništva, mene, ili nešto slično. To nije tačno. Odluka je donesena pre 15 godina, tada je imenovan i agent, i tada je odlučeno o svim tim procesima", rekao je Izetbegović novinarima.

Očekuje da će Sud u Hagu potvrditi legitimitet agenta Sakiba Softića.

Obrazlažaći napuštanje sednice Predsedništva, Izetbegović je rekao da je to učinio jer odluka Predsedništva nije bila precizno definisana i nije prošla Sekretarijat.

Izetbegović tvrdi da se od njega očekivalo da zaustavi reviziju, te da ga zbog toga što to nije učinio sada krive za izazivanje krize u BiH i u regionu.

Reč je, tvrdi, o klasičnoj zameni teza. "Revizija se odnosi na utvrđivanje istine o događajima iz vremena režima Slobodana Miloševića. Čemu bežanje od istine i zašto izazivati krize?", zapitao je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, kriza će u BiH nastati izlaskom srpskih predstavnika iz vlasti.

Izetbegović tvrdi da će prihvatiti odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu, ma kakva ona bila.

"Ustrajaću na traženju pravde. Očigledno da je to rizičan i jedino ispravan put. Samo na istini možemo graditi bolje odnose na Balkanu", tvrdi Izetbegović.

Upitan kada očekuje da će se MSP odrediti po podnetom zahtevu, Izetbegović je odgovorio da ne očekuje brze odluke.

Na pitanje kako će Predsedništvo BiH funkcionisati ubuduće, Izetbegović je rekao da sednice saziva predsedavajući i da treba pustiti da se vidi, te da će odgovornost biti na onima koji onemoguće donošenje odluka značajnih za građane BiH.

"Ja bih voleo da moje kolege Srbi sa kojima sam iamo dobar prijateljski odnos malo kvalitetnije razmisle o svojim postupcima. Desio se genocid, desila se agresija, neka razmisle o tome".

A na pitanje zašto se čekao poslednji dan za predaju zaheva za reviziju i da li je to učinio zarad političkih poena, Izetbegović je rekao da je to učinjeno zato što su "krunski dokazi" došli sa suđenjem Ratku Mladiću, a onda je, kaže, trebalo sačiniti valjanu i validnu aplikaciju.

Nije, međutim, želeo da otkrije detalje tih dokaza, jer su, kazao je, oni sada u vlasništvu suda.

O političkim poenima nije, tvrdi, razmišljao, jer ne kani više da se kandiduje na funkcije u državnoj vlasti.

Govoreći o funkcionisanju vlasti ubuduće, Izetbegović je rekao da to nije država koja pripada samo njemu i Bošnjacima.

"Svakom treba da bude intres da ova država funkcioniše. Ko uzrokuje krizu trpeće. Nisam pristao na to da se pod tepih trpaju stradanja ljudi. Učiniću sve da vlast funkconiše... Neka svi razmisle o tome šta se dešavalo u poslednjih 25 godina. Njih su njihovi birači izabrali da sede na funkcijama na kojima su. Na tim funkcijama oni treba da odlučuju i o kreditima, pasošima i drugim stvarima... Ako odluka ne bude, snosiće krivicu", rekao je Izetbegović.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво