Zaev i Ahmeti prevazišli razlike oko albanskog jezika

Lideri Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev i Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti razgovarali su o mogućnosti formiranja koalicione vlade i istakli da su prevazišli pojedine razlike koje se tiču zahteva albanske partije da albanski jezik bude ravnopravan sa makedonskim, javila je MIA.

"Želja DUI i SDSM je da se pronađu zakonska rešenja o upotrebi jezika koja su u okvirima Ustava. To znači da nećemo dozvoliti ništa izvan Ustava", rekao je Zaev nakon sasatanka koji je sinoć imao sa Ahmetijem i dodao da se se ovo pitanje može rešiti u narednih šest meseci u okviru javne debate.

SDSM je u decembru na izborima dobila 49 poslaničkih mesta, dok je VMRO-DPMNE dobio 51, tako da bi sa 10 posaličkih mesta koje je osvojio DUI i još jednom albanskom partijom poput Saveza Albanaca, socijaldemokrate bi mogle da sakupe 61 poslaničko mesto neophodno za formiranje vlade.

Ahmeti je nakon sastanka izjavio da ne postoje veće razlike između DUI i SDSM i da će nastaviti da traži rešenje koje bi bilo u najboljem interesu građana.

Naveo je da su tokom razgovora analizirana brojna pitanja, razlike koje postoje među njima u vezi sa Ustavom i političkom situacijom u zemlji, dodavši da će DUI analizirati predloge.

Ahmeti je rekao da još nije bilo razgovora o eventualnom formiranju koalicije.

SDSM i DUI pregovaraju o formiranju parlamentarne većine pošto je propao pokušaj lidera VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog da sa tom albanskom partijom formira vladu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара