Tromp: Nije dobro što je odluka o zahtevu za reviziju doneta u poslednji čas

Nevenka Tromp, profesorka na Univerzitetu u Amsterdamu koja je 12 godina provela kao istraživač u Haškom tribunalu izjavila je da je pozitivna stvar to što je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović odlučio da pokrene zahtev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, ali da nije dobro što je ta odluka doneta u poslednji čas.

"Kao prvo, javnost nije videla kako nacrt zahteva za reviziju izgleda i koji su to novi dokazi koji će se predočiti. To stvara sumnju i zabrinutost da je podnesak za reviziju samo smokvin list, odnosno da se podnosi nešto, ali da se ne ide na to da se taj podnesak na Sudu prihvati kao validan i kao takav uđe u spise Suda", rekla je Tromp za sarajevski Dnevni avaz.

Prema njenim rečima, postoje i neki proceduralni tehnički problemi, kao i pitanje hoće li nove činjenice, nađene u poslednjih šest meseci zadovoljiti pravni test Suda.

"To vraća diskusiju uvek na istu temu - zašto se čekao poslednji tren da se pripremi revizija", istakla je Tromp.

Ona smatra da je preuranjeno bilo šta govoriti o efektu koji bi mogući uspeh revizije presude mogao imati na budućnost BiH. U pravnom smislu, dodala je ona, uspeh je da je već to što je Izetbegović odlučio da iskoristi pravnu mogućnost za reviziju.

Posle toga, smatra Tromp, bio bi uspeh da Međunardni sud pravde uopšte prihvati podnesak koji će mu narednih dana biti dostavljen, a zatim, kako je istakla, najveći uspeh bio bi da se kroz postupak revizije promeni presuda iz 2007. u odnosu na odgovornost Srbije za planiranje i izvršavanje genocida.

"Nema nekih velikih očekivanja što se tiče pravnih odgovora na masovne zločine i genocid. Mislim da su ta očekivanja splasnula od onog momenta kada nije došlo do presude u slučaju Slobodana Miloševića. Taj antiklimaks nastavio se presudom MSP za genocid iz 2007, kao i oslobađajućim presudama Momičilu Perišiću, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću", ocenila je Tromp.

Ona smatra da je vrlo važno da pravni tim, koji će zastupati BiH, institucionalnim putem zatraži zaštićene dokumente od Haškog tribunala i Beograda, koji se odnose na suđenja Miloševiću, Perišiću, Stanišiću i Simatoviću.

"Bila sam zaprepašćena kada sam nedavno imala priliku da vidim koliko važnih dokaza postoji u krugovima ljudi koji su uključeni u izučavanje i istrage o ratnim zločinima i koji su veoma relevantni za reviziju. Neki od tih dokumenata ravni su onima koje je Karla del Ponte zaštitila po dogovoru sa Rasimom Ljajićem iz 2005. i čiji nezaštićeni duplikati postoje na raznim mestima u BiH", rekla je Tromp.

Prema njenim rečima, neki od tih dokumenta su dospeli u BiH, jer je Tužilaštvo u Hagu imalo obavezu obelodanjivanja za sve olakšavajuće ili oslobađajuće dokaze u slučajevima kao što su "Orić" ili "general Delić".

"Mnogo je dokaza koji pokazuju prisustvo u borbama Užičkog korupsa, 63. padobranske jedinice iz Niša ili 72. specijalne jedinice Vojske Jugoslavije. Ti dokumenti dokazuju direktno prisustvo Vojske Jugoslavije u borbama u Podrinju i na području Sarajeva", tvrdi Tromp.

Ocenivši kako ne treba da čude reakcije povodom najave revizije presude koje stižu iz Republike Srpske (RS), ona je rekla da je "tačno da se radi o odgovornosti Srbije, ali da je ovde u pitanju ratna lojalnost RS Srbiji, što konačno govori da su zajedno radili u vreme počinjenja teških zločina".

"Mora se znati da genocidni proces nije doneo maksimalni rezultat za koje su se oni zajednički borili devedesetih godina prošlog stoleća, a to je trebalo da bude otcepljenje RS. Stoga je revizija toliko važna za BiH, jer ona vraća RS tamo gde i treba biti", istakla je Tromp.

Vrlo je važno da se shvati, dodala je ona, da je Dejton bio najveći ustupak bosanskim Srbima i da ni po koju cenu ne sme poslužiti "kao odskočna daska RS da se odšeta u Srbiju".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се