Pobjeda: Značajna uloga britanskih i američkih službi u razotkrivanju Šišmakova

Novi dokazi koji su razotkrili da je ruski državljanin Eduard Širokov, jedan od organizatora kriminalne organizacije koja je planirala teroristički napad u Crnoj Gori 16. oktobra, u stvari Eduard Šišmakov, pripadnik vojne službe bezbednosti GRU, upućuju na značajnu ulogu britanskih i američkih obaveštajnih službi u ovom slučaju, piše podgorička "Pobjeda".

Jasno je, navodi ovaj podgorički dnevnik, da su najmoćnije obaveštajne službe dale "podršku" razotkrivanju zavereničke mreže, a svetski mediji su poslednjih nekoliko dana dobili intrigantnu priču o ulozi Moskve u destabilizaciji crnogorske vlasti.

Stručnjak za bezbednost Darko Trifunović izjavio je za Pobjedu da su crnogorskim istražiteljima u otkrivanju organizatora akcije značajno pomogle britanska i američka obaveštajna služba, što suštinski znači da je Crna Gora u bezbednosnom smislu već deo mreže NATO-a.

"Ostalo je samo još par ratifikacija Pristupnog protokola, tako da se može reći da je Crna Gora već u NATO-u". naveo je Trifunović.

"Činjenica da je bivši crnogorski premijer (Milo) Đukanović na poslednjem NATO samitu u Varšavi sedeo pored najmoćnijih ljudi sveta, govori da Crna Gora zauzima dobre pozicije i da će imati moćne saveznike. A otkrivanje nekih detalja, vezanih za istragu o pokušaju terorizma, ukazuje da je Crna Gora ušla u najmoćniju bezbednosnu arhitekturu sveta"”, ocenjuje Trifunović za Pobjedu.

Objavljivanjem informacije o ruskom vojnom oficiru Šišmakovu, pripadniku vojne službe bezbednosti, ozloglašene GRU, koja govori o umešanosti Rusije, Crna Gora je postala udarna vest u svetskim medijima od agencija Rojters i Asošijeted presa, britanskog „Dejli telegrafa”, Skaj njuza, do američkih „Njujork tajmsa“ i analitičkog magazina Politiko.

Trifunović ocenjuje da britanski mediji intenzivno pišu o akciji ruskih agenata u Crnoj Gori, između ostalog i zato što Velika Britanija ima problem sa ruskim agentima i zabrinuta je za očuvanje vlastitih informacija važnih za bezbednost države.

"“Ovo što su Rusi pokušali u Crnoj Gori je samo predvorje onoga što će pokušati da rade u drugim zemljama”", smatra Trifunović i podseća na umešanost ruskih službi u kampanju za predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema njegovim rečima, Rusija, kao velika država i moćna bezbednosna sila, ima mogućnost asimetričnog vođenja ratova i izazivanja hibridnih sukoba.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи