Ivanić: Ključno pitanje kuda ide BiH

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić ocenio je da to što se sada dešava u BiH, nakon što je deo Bošnjaka sa Bakirom Izetbegovićem na čelu najavio zahtev revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije, nije tekuća kriza, već suštinsko pitanje za dugoročnu budućnost te države.

Ivanić je u Sarajevu nakon sastanka rukovodstva Saveza za promene, čiji predstavnici učestvuju u vlasti na državnom nivou, rekao da je BiH zemlja u kojoj srpski narod ima svoj stav, ima svoje lidere i to razumom treba da brane.

Najavio je da će tražiti vanredno zasedanje Predsedništva BiH, budući da, kako je rekao, na to ima pravo.

Nakon što deo Bošnjaka sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH na čelu najavio da će podneti zahtev za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije, Ivanić je novinarima u Sarajevu rekao da će pokušati da to pitanje reši u legalnim institucijama sistema.

"Pitanje je da li je BiH za pokretanje revizije. Predsedništvo o tome mora da se izjasni, a od izjašnjavanja će zavisiti stabilnost i funkcionisanje institucija", rekao je Ivanić.

Ivanić je podsetio da se nijedna državna institucija nije bavila revizijom pomenute presude, te dodao da je to dovoljan znak.

"Evidentno je da unutar BiH postoji struktura oko Izetbegovića, i da ona uporno nastavlja da radi po svom bez obzira na upozorenje", naglasio je Ivanić posle sastanka Saveza za promene.

Ivanić je kritikovao Izetbegovića istakavši da je privatizovao Ambasadu BiH u Hagu nalogom da ambasadorka ne može da prosledi pismo šefa diplomatije Igora Crnatka Međunarodnom susu pravde.

"Crnadak ima pravo da komunicira i kaže svoj stav o onome što se događa u BiH. On je osoba preko koje Sud pravde komunicira sa BiH. To je pravo i ni Izetbegović mu ga ne može oduzeti", poručio je Ivanić.

Pojedinci su se, kako je naglasio, "osilili" i ne znaju šta rade.

"Izetbegović misli da BiH misli samo ono što on misli", rekao je Ivanić i poručio da se bošnjački lider vara ako misli da može da ga disciplinuje.

"Ja neću biti ničiji sluga", rekao je Ivanić i najavio da će ubuduće komunicirati sa Međunarodnim sudom pravde preko izaslanika, odnosno da neće koristiti diplomatsko predstavništvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво