Katnić: Određeni ruski državni organi umešani u pokušaj terorizma

Crnogorski specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je da su određene državne strukture Rusije umešane u pokušaj terorizma na izborni dan u Crnoj Gori, s ciljem da spreče njen ulazak u NATO.

U intervjuu podgoričkom radiju Antena M Milivoje Katnić je istakao da Tužilaštvo ima dokaze za sumnje o umešanosti pojedinih ruskih "državnih organa na određenom nivou", te da je na Rusiji da ispita o kojim se strukturama radi i da pokrene krivični postupak za ovakva nedela.

"Do sada smo imali dokaze da stoje nacionalističke strukture iz Rusije, ali su uključeni i državni organi Rusije na određenom nivou. Na ruskim državnim organima je da ispitaju o kojim se strukturama radi i da pokrenu krivični postupak za ovakva nedela", rekao je crnogorski specijalni tužilac.

Deklarišući se kao rusofil, specijalni tužilac je saopštio da "veruje u rusku državu" i da će ona ispitati o kojim se strukturama radi.

Kao organizatora Katnić je označio Eduarda Širokova za kojim je rapisana poternica i saopštio da je to lažni identitet tog, kako je otkrio, "nekadašnjeg zamenika ruskog vojnog atašea u Poljskoj koji je iz te zemlje proteran zbog špijunaže 2014. godine".

"On je pripadnik vojnih ruskih struktura i mi ćemo ga tužiti", dodao je Katnić.

Precizirao je da je svedok saradnik crnogorskog tužilaštva Aleksandar Sinđelić bio "jasan" da je boravio u Moskvi i da ga je Širokov "podvrgao kontrolama da utvrdi da li je siguran za izvršenje ovoga zadatka".

"On mu je dao sve zadatke. Imamo o tome sve dokaze za sud", istakao je specijalni tužilac.

Prema njegovim rečima, srpska BIA ima DNK dvojice Rusa označenih za organizatore, Širokova i Vladimir Nikolajeviča Popova, dokaze da su posećivali ambasadu Rusije u Beogradu, kao i o planu likvidacije bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

On je, međutim, rekao da se ti dokazi ne mogu koristiti na sudu.

Srpska strana pribavila mnogo dokaza 

Pohvalio je saradnju sa bezbednosnim službama Srbije i Tužilaštvom za organizovani kriminal koji su, kako je rekao, pribavili mnogo dokaza u ovom slučaju.

Komentarišući neizručenje jednog od osumnjičenih Nemanje Ristića Crnoj Gori iz Srbije, Katnić je rekao da je reč o "pravnom pitanju", a ne nesaradnji državnih organa dve države.

Specijalni tužilac veruje da će se Ristiću suditi u Srbiji.

Specijalno državno tužilaštvo imaće optužnicu za pokušaj terorizma na izborni dan u Crnoj Gori do 15. aprila ove godine, kada ističe zakonski rok za konačnu odluku Tužilaštva.

Specijalni tužilac je rekao da su u ovom slučaju pomogle bezbednosne službe "prijateljskih zemalja u Evropi", a posebno SAD i Velike Britanije.

Katnić je rekao da će "specijalni državni tužilac podneti optužnicu, naći dokaze i u postupku pred javnošću dokazati optužnicu".

Tužilaštvo sumnjiči 25 osoba za pokušaj terorizma i organizovanje kriminalne grupe na izborni dan, od kojih su dvojica Rusa, navodni pripadnici vojne obaveštajne službe, označeni kao organizatori.

Među uhapšenima je većina državljana Srbije, a za umešanost u plan su osumnjičena i dvojica čelnika opozicionog Demokratskog fronta.

Katnić je dodao da ne može precizirati da li će još osoba biti obuhvaćeno ovom optužnicom.

Saopštio je da Tužilaštvo ima dokaze za oružje koje je uništeno "negde između Srbije i Albanije".

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. feb 2017, 09:42) - milan [neregistrovani]

Svaka čast

Svaka čast, gospodine Katiniću.Na ruske granice
su već Bugarska, Slovenija, Hrvatska poslale po
tridesetak vojnika.Nadam se da će ih ubrzo i
Crna gora poslati bar 5, 5 vojnika.

(ponedeljak, 20. feb 2017, 08:32) - anonymous [neregistrovani]

Лимпопо

Ако тужилац Црне Горе има доказе о којима говори, зашто он не покрене кривични поступак у Црној Гори, него очекује да то Русија уради? Ипак је онда ово само интервју. И не ради се да ли је неко русофил или русофоб, него да ли поштује закон или не. Чудно да први тужилац не покреће поступак, а има доказе. Он је обавезан да покрене поступак. Па, господине, изволите! Па ако је руска држава крива - на суд, а ако није крива - онда на суд они који су измислили ову шараду. И још једну поуку за тужиоца - ако је Русија "наместила" америчког председника, шта мислите да је хтела да скине Мила да ли би успела? А истина је да није ни наместила америчког председника, а још мање да скине Мила.

(ponedeljak, 20. feb 2017, 07:35) - Mики [neregistrovani]

Истина !

Из исказа тужиоца Катнића произилази да се истрага за наводни покушај тероризма у Црној гори догодила и да се докази заснивајју на одређеним предпоставкама и на основу исказа заштићеног сведока ,материјалних доказа нема/оружје је наводно уништено на непознатој локацији и од непознатих лица, све у магли / међутим, по кривичном праву мора се доказати кривица да би се могла да подигне оптужница, све је ово на одређеним предпоставкама које нису валидне у кривичном поступку. Што је Валтазар Богишић у свом грађанском законику навео "што се грбо роди вријеме не исправи", па би и то овај тужилац морао имати на ум и да се мане" ћоравог посла".