Telegraf: Moskva planirala ubistvo Đukanovića

Državni udar na dan parlamentarnih izbora, tokom kojeg je planirano zauzimanje zgrade Skupštine i ubistvo prozapadnog lidera, vodili su ruski obaveštajci uz podršku i blagoslov Moskve, kako bi sabotirali plan Crne Gore da se učlani u NATO, navodi se u tekstu britanskog "Telegrafa".

Plan je sprečen samo nekoliko sati pre nego što je trebao da bude sproveden u delo, a trebao je da izazove krvoproliće i uvede zemlju u nemire u predvečerje njenog učlanjenja u NATO, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Sve se to događa dok ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužuje NATO da je "institucija iz Hladnog rata", čije širenje u poslednjih 30 godina vodi ka tenzijama bez presedana u Evropi.

"Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori planiranog za 16. oktobar prošle godine bio je nesumnjiv primer rastuće agresivne kampanje mešanja u poslove Zapada", rekao je Telegrafu neimenovani izvor iz britanske vlade.

List navodi da su britanski šef diplomatije Boris Džonson i njegov američki kolega Reks Tilerson prošle nedelje na svom prvom susretu razgovarali o dešavanjima u Crnoj Gori.

Telegraf podseća da su na poternici Interpola dvojica ruskih državljana, za koje crnogorske vlasti tvrde da stoje iza planiranih napada.

"Njih dvojica su mesecima nadgledali regrutovanje i opremanje male grupe srpskih nacionalista koji su, prerušeni u policajce, trebali da izvrše napad na zgradu crnogorskog parlamenta i ubiju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića", ističe se u tekstu.

Kremlj je demantovao bilo kakvu umešanost, a crnogorski tužilac nije optuživao ruske vlasti, već je za sve optužio ruske nacionaliste. Proruska opozicija u Crnoj Gori tvrdi da je ceo slučaj izrežiran, navodi Telegraf.

Ali, kako napominje list, britanske i američke obaveštajne agencije su pozvane da pomognu vlastima u Crnoj Gori da rasvetle ceo slučaj i prikupljeni dokazi upućuju na to da su umešani visoki ruski zvaničnici.

"Šifrovani telefonski razgovori, prepiske preko mejlova i iskazi svedoka saradnika sada su deo istrage u sklopu koje je 21 osoba optužena za pokušaj terorizma i urušavanja državnog poretka Crne Gore", piše Telegraf.

Ministar odbrane Crne Gore, Predrag Bošković, rekao je za taj list da nema sumnje da je sve organizovano i finansirano od strane ruskih obaveštajnih zvaničnika zajedno sa nacionalistima u Crnoj Gori.

Izvori britanskog lista tvrde da je sve planirano tako da se mogu okriviti nacionalisti i lažni ruski agenti, ali dokazi su pokazali da je nezamislivo da plan nije imao podršku sa visokog nivoa.

"Pričate o zaveri da se poremeti ili svrgne Vlada na neki način. Nezamislivo je da sve to nije neko odobrio", rekao je jedan od izvora Telegrafa.

Detalji plana su obelodanjeni nakon što je britanski sekretar odbrane Ser Majkl Felon upozorio na "promene poteza" u mešanju Kremlja u zapadnim zemljama tokom 2016. godine.

Falon je krajem oktobra prošle godine upozorio da Rusija "očigledno testira NATO i Zapad tražeći načine da proširi svoj uticaj, destabilizuje države i oslabi Alijansu".

Moskva je prošle godine više puta poručila da Crna Gora treba da odustane od članstva u NATO-u.

Moskva želi da država sa 600.000 stanovnika ostane u njenoj sferi uticaja ili makar neutralna, a i u prošlosti je veoma snažno lobirala za pristup lukama na Jadranu, zaključuje britanski list.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи