Izetbegović: Ivanić nije ovlašćen da komunicira sa Hagom

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović tvrdi da prema Ustavu BiH i Poslovniku o radu Predsedništva BiH, predsedavajući Mladen Ivanić nema pravo da u ime Predsedništva BiH obavlja usmenu ili pisanu komunikaciju sa Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ukoliko za tu komunikaciju nije ovlašćen odlukom Predsedništva.

Fena prenosi da je Izetbegović reagovao na izjavu Ivanića da ima nameru da napiše novo pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu, kojim tu instituciju obaveštava da odluka o pokretanju revizije nije odluka BiH.

"Predsedništvo BiH nijednom svojom odlukom nije ovlastilo gospodina Ivanića da obavlja bilo kakvu komunikaciju sa Međunarodnim sudom pravde, odnosno nije ga ovlastilo da uputi bilo kakvo pismo Međunarodnom sudu pravde", rekao je Izetbegović.

Ocenio je da "svako pismo gospodina Ivanića Međunarodnom sudu pravde, za čije upućivanje on nije ovlašćen odlukom Predsedništva BiH, ne predstavlja niti može da predstavlja službeni stav Predsedništva BiH, već isključivo lični stav gospodina Ivanića".

"Ukoliko gospodin Ivanić Međunarodnom sudu pravde u ime Predsedništva BiH ili u svojstvu predsedavajućeg Predsedništva BiH uputi pismo, za čije upućivanje nije ovlašćen odlukom Predsedništva BiH, takav postupak gospodina Ivanića predstavljaće neustavno i vaninstitucionalno delovanje, odnosno direktno kršenje Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsedništva BiH i zloupotrebu položaja predsedavajućeg Predsedništva BiH", naveo je Izetbegović.

U njegovom saopštenju za javnost se navodi da "Ministarstvo spoljnih poslova BiH i Ambasada BiH u Hagu ne smeju Međunarodnom sudu pravde da dostavljaju bilo kakva pisma gospodina Ivanića za čije upućivanje on nije ovlašćen odlukom Predsedništva BiH, jer bi to predstavljalo zloupotrebu ovih dveju institucija BiH u svrhu davanja zvaničnog državnog karaktera Ivanićevim pismima koja nisu i ne predstavljaju zvanični stav države Bosne i Hercegovine".

Banjalučki mediji su objavili da će se Ivanić i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak sastati u Banjaluci povodom odluke Izetbegovića da podnese zahtev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Sastanak će biti održan u kabinetu člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske u Banjaluci.

"Crnadak zloupotrebio položaj ministra"

Kabinet bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića saopštio je da je Igor Crnadak "zloupotrebio položaj" ministra spoljnih poslova time što je Međunarodnom sudu pravde u Hagu dostavio pismo za čije upućivanje nije bio ovlašćen odlukom Predsedništva BiH, prenosi Fena.

"Prema Ustavu BiH, ministar spoljnih poslova nema pravo da obavlja usmenu ili pisanu komunikaciju sa Međunarodnom sudu pravde u Hagu ukoliko ga za tu komunikaciju nije svojom odlukom ovlastilo Predsedništvo BiH", navodi se u saopštenju.

Izetbegovićev kabinet napominje da ne postoji nikakva odluka Predsedništva BiH o ovlašćenju Crnatka da obavlja bilo kakvu usmenu ili pisanu komunikaciju sa MSP, te da je reč o "neovlašćenoj korespondenciji sa tim sudom koja ne predstavlja zvanični stav države Bosne i Hercegovine".

U saopštenju se ocenjuje da instrukcija kojom je Crnadak 14. februara naložio ambasadorki Čolaković da Registraru MSP-a dostavi njegovo pismo, predstavlja tešku zloupotrebu položaja ministra spoljnih poslova i ambasade BiH u Hagu.

"Ukoliko je ministar Crnadak Registraru MSP-a zaista nekim 'drugim kanalima' u svojstvu ministra spoljnih poslova BiH dostavio svoje neovlašćeno pismo, on je u tom slučaju preduzeo radnju koja predstavlja neustavno i vaninstitucionalno delovanje, odnosno kršenje Ustava BiH i zloupotrebu položaja ministra spoljnih poslova BiH", naglašava se u saopštenju.

Kabinet navodi da je 14. februara ambasadorka Čolaković primila pismo ministra Crnatka u zatvorenoj koverti, kao i prateću instrukciju da to pismo dostavi Registraru MSP, a istog dana je Crdanaku uputila dopis sa zahtevom da se ambasadi BiH dostavi odluka Predsedništva BiH kojom se odobrava upućivanje ministrovog pisma sudu.

Dan nakon toga, Crnadak je ambasadi BiH u Hagu dostavio dopis u kojem "podseća da za obavljanje redovne diplomatske korespondencije ministra nije potrebno odobrenje ili odluka Predsedništva BiH" te ponovo zatražio potvrdu da je ambasada uručila njegovo pismo sudu.

Izetbegović navodi da je 16. februara upozorio Crnatka da ga Predsedništvo BiH nijednom svojom odlukom nije ovlastilo da u svojstvu šefa diplomatije i u ime BiH obavlja bilo kakvu korespondenciju sa MSP u Hagu, te da ambasada BiH u Hagu ne sme dostaviti njegovo pismo.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи