Ivanić za RTS: Revizija tužbe neće proći

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić kaže za RTS da revizija tužbe BiH protiv Srbije neće proći, jer je data od pojedinca. Naglašava da je pokretanjem revizije narušen osnovni koncept BiH, a to je konsezus.

Ivanić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da revizija tužbe neće proći.

"Ovo je verovatno najveći izazov posle Dejtona, ne samo zbog te tužbe koja neće proći, jer je takvog karaktera da je svakome jasno da će ona pasti, mislim i u proceduralnom delu. Ona neće biti prihvaćena jer nije data od strane legitimnih predstavnika BiH, već jednog pojednica", kaže Ivanić.

Naveo je da je u usmenom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnatkom čuo da je ambasadorka u Hagu Mirsada Čolaković odbila da njegovo pismo preda sudu u Hagu.

Međutim, on je našao način da to pismo dođe do suda, kaže Ivanić.

Predsedavajući Predsedništva BiH smatra da je revizija tužbe dokaz paralelizma u BiH i pravljenja posebnih struktura.

"Krši se osnovni koncept BiH, a to je konsezus sva tri konstitutivna naroda. Ovo nije tužba BiH, već Izetbegovića", naglašava Izetbegović.

Kada je reč o odnosima Beograda i Sarajeva, Ivanić kaže da će ti odnosi biti zategnuti.

"Mislim da Beograd nije zabrinut sadržajem tužbe i reakcije iz Beograda su nešto blaže nego u BiH, što ja razumem", naveo je Ivanić. 

Za Banjaluku i Sarajevo tvrdi da nisu u skladnom odnosu.

"Banjaluka i Sarajevo nisu u skladnom odnosu i jedni izlaz je vraćanje na instutucije, da se vrate oni koji su ih napustili, a to je SDA", objanio je Ivanić.

Ivanić je rekao da ne misli da Srbi treba da napuste zajedničke institucije, jer bi ih tako prepustili SDA.

"Ali s obzirom da je sva ova struktura izašla iz institucija, jer su odluku oko revizije presude donele nevladine organizacije i nijedna institucija BiH nije o tome razgovarala, to znači da su Bošnjaci napustili institucionalno delovanje. Dok se oni ne vrate u institucije, ja ne vidim zašto bi bilo koji od predstavnika učestvovao u sednicama Saveta ministara, Parlamenta i Predsedništva", zaključio je Ivanić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи