Vidović: Tok revizije presude sada zavisi od Srbije

Advokatica Vasvija Vidović, koja je učestvovala u odluci o podnošenju bošnjačkog zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije za genocid, izjavila je da dalji razvoj situacije zavisi od zvaničnog Beograda, odnosno od prigovora koje će uložiti.

Advokatica ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, koga Srbija goni zbog ratnih zločina, najavila je da će zahtev biti predat oko 26. februara, kada ističe desetogodišnji rok za podnošenje zahteva.

"Taj podnesak će se dostaviti suprotnoj strani na odgovor. Suprotna strana može pokrenuti pitanja proceduralne prirode koja je uobičajena u ovakvim postupcima. Ima pravo staviti niz prigovora, uključujući i one koje se tiču ovlašćenja za zastupanja", rekla je Vidovićeva za portal Kliks.

Svi rokovi, prema njenim rečima, zavise od složenosti podneska i od vrste prigovora.  U ovom trenutku je, kaže, teško reći koji će prigovor Srbija uložiti, a od prigovora zavisi dužina procedure.

Smatra da postoji šansa da revizija bude usvojena.

"Imamo određene šanse s obzirom na to da ćemo podneti zahtev za reviziju. Ispunjena je dužnost prema žrtvama genocida, država je bila dužna ovo uraditi da zaštiti žrtve i da im satisfakciju. Da se nismo odlučili za reviziju ne bismo imali nikakve šanse. Teško je prognozirati ishod, ali imamo dobar tim", rekla je ona.

Vidovićeva veruje da bi, kako je rekla, žrtve bile zadovoljne i da do revizije ne bi došlo, da Srbija uz pomoć Rusije u julu 2015. godine nije blokirala Rezoluciju o Srebrenici koju je pokrenula Velika Britanija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво