Mur: Šanse za reviziju presude protiv Srbije izuzetno niske

Šef misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini Džonatan Mur izjavio je da bi zahtev za reviziju presude Srbiji pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi BiH, trebalo podneti samo ako postoje šanse za njen uspeh što je u ovom slučaju malo izvesno.

"Važno je govoriti o pravdi. Niko u misiji OEBS u BiH nije zaustavio niti želi zaustaviti potragu za pravdom, niti odustati od nje. Međutim, šteta je da se o ovom izuzetno važnom pitanju govori samo tokom poslednjih dana desetogodišnjeg perioda od presude Međunarodnog suda pravde iz februara 2007. godine", rekao je Mur za današnje banjalučke Nezavine novine.

Ocenio je da postoje brojni komentari koji sugerišu da je šansa za uspeh bilo kakve revizije izuzetno niska.

"Faktori uključuju nedostatak jasnoće da li Sakib Softić i dalje ima ovlašćenje, mandat, punomoć pred Međunarodnim sudom pravde, nedostatak potvrde da postoje novi dokazi koji ispunjavaju stroge kriterijume MSP, kao i činjenicu da od četiri revizije koje su dostavljene ranije MSP nijedna nije bila uspešna", naglasio je Mur.

Šef misije OEBS-a je naveo da je Sud u Hagu potvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine i da je negiranje te činjenice neprihvatljivo.

"Da bi se donela pravda žrtvama i preživelima genocida i ratnih zločina, koji su trpeli duboku bol i frustracije više od 20 godina, trebalo bi se biti uverenijim da će bilo kakva revizija imati šansu za uspeh. Političari bi trebalo da budu iskreni prema građanima ove zemlje o svim ovim pitanjima", ocenio je Mur.

Govoreći o trećem entitetu u BiH, šef misije OEBS-a je naglasio da uspostavljanje trećeg entiteta ili podela BiH, na bilo koji način, nije prihvatljiva niti poželjna.

"Međunarodna zajednica govori već godinama da ideja trećeg entiteta ne dolazi u obzir. Svi u BiH zaslužuju jednakost i ista ljudska prava. Samo takvim putem će Bosanci i Hercegovci biti sigurni i prosperitetni", ocenio je Mur.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво