Ruska ambasada: Revizija presude po tužbi BiH može imati ozbiljne posledice

Ambasada Rusije u BiH saopštila je da inicijativa o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu može imati najozbiljnije posledice po stabilnost, političku slogu i međuetnički dijalog u BiH.

Ta inicijativa, kako je navedeno u saopštenju, može imati ozbiljne posledice i po socijalni mir i ekonomski razvoj BiH, ali i stanje u regionu u celini.

U saopštenju se navodi da je Rusija garant Dejtonskog sporazuma i da kao takva podseća da je Međunarodni sud pravde u Hagu već doneo odluku u ovom predmetu, a da bi ponovno aktiviranje tužbe bio jednostrani potez koji nema podrške svih konstitutivnih naroda BiH, kao ni odobrenje državnih institucija, što je potrebno u skladu sa Ustavom.

"Uzimajući u obzir navedeno, pozivamo da se još jednom pažljivo proceni celishodnost takve agende, koja radi na štetu odnosima u jačanju poverenja, dijaloga i saradnje, bez kojih napredak BiH kao multietničke države nije moguć", istaknuto je u saopštenju.

Iz ruske ambasade u BiH su naglasili da je veoma važno upozoriti inicijatore na njihovu odgovornost prema narodima BiH, zbog neizbežnog ozbiljnog koraka unazad u komplikovanom procesu međuetničkog pomirenja u zemlji, ocenivši da se znakovi tog procesa već vide.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović najavio je da će biti pokrenuta revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ako ekspertska grupa, predvođena agentom Sakibom Softićem, proceni da za to ima elemenata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво