Vrhovni državni tužilac: Bez pritvora za Mandića i Kneževića

Ivica Stanković, vrhovni državni tužilac, upozorio je glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da nema pritvora za lidere opozicionog Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića, kojima je crnogorski parlament izglasao ukidanje imuniteta.

U obavezujućem Uputstvu za postupanje, Stanković je Katniću poručio da, imajući u vidu pretpostavku nevinosti i pretpostavku u korist slobode, u konkretnom slučaju ne treba predlagati određivanje pritvora protiv navedenih osoba.

Pozivajući se na Ustav Crne Gore, Zakonik o krivičnom postupku i međunarodne standarde, Stanković je ukazao na to da se pritvor primenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju meru, preneli su crnogorski mediji.

Katnić je tražio dozvolu za hapšenje Mandića i Kneževića zbog sumnje da su izvršili krivično delo – stvaranje kriminalne organizacije.

Tu dozvolu je danas i dobio, čime su se stvorili uslovi da poslanici budu uhapšeni.

Mandić i Knežević su odlučili da hapšenje dočekaju u zgradi parlamenta.

Mandić: Uputstvo Stankovića došlo u poslednjem trenutku 

Mandić je ocenio da je reakcija vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića došla možda u poslednjem momentu, pre najveće krize koja bi ikada zahvatila Crnu Goru.

"Nalazimo se na ivici građanskog rata", rekao je Mandić.

Stanković je nakon odluke parlamenta da Mandiću i Kneževiću oduzme imunitet kako bi bili uhapšeni, posebnim uputstvom upozorio da nema pritvora za Mandića i Kneževića.

"Pozivali smo mi i ranije vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da se umeša u ovaj slučaj koji je vodio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić", rekao je Mandić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, Katnić je u ovaj slučaj uneo samo emocije, a da to nema nikakvog pravnog sadržaja, da se njegove akcije na zasnivaju na zakonu i na Ustavu, nego da se želela opravdati ona prva njegova reakcija u medijima, da on svojom čašću garantuje da se dešavao nekakav udar.

"Ovo je bio, možda i poslednji momenat pre najveće krize koja bi ikada zahvatila Crnu Goru, a kažem da se nalazimo na ivici građanskih sukoba, kada se vrhovni državni tužilac uključio, doneo obavezujuću preporuku glavnom specijalnom tužiocu kako da postupi u ovom slučaju", rekao je Mandić.

Prema njegovim rečima, to je važno, ne ni zbog njega, koji je trebalo da bude žrtva u ovom slučaju, niti zbog Demokratskog fronta, koji je najjači opozicioni savez u Crnoj Gori, nego prvenstveno zbog svih građana Crne Gore, jer rasplet ove situacije, ovako kako su je zamislili neki iz vladajućeg DPS-a, prvenstveno, kako je rekao, šef režima Mila Đukanovića, prosto je mogao da povede sve u Crnoj Gori u tragediju.

Zato je, kaže, danas veliki dan za Crnu Goru, koja je bila na ivici građanskih sukoba, jer kriza u kojoj se nalazi nije od juče.

"Od 16. oktobra kada su završeni parlamentarni izbori, mi imamo stalno nekakvu pretnju sa državnim udarom, koji se uopšte nije desio u Crnoj Gori", rekao je Mandić i dodao da je jedinu korist od, kako je rekao, predstave televizijskog prenosa sprečavanja lažnog državnog udara, imala samo Demokratska partija socijalista.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара