Milanović stručnjak i za "migove"

Bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović nije se usprotivio ideji vraćanja služenja vojnog roka u toj zemlji, ali smatra da bi trebalo da traje duže od pola godine, a odgovarajući na pitanje o naoružavanju VS rekao je da Hrvatskoj ne treba protivvazduhoplovna odbrana od Srbije.

U prvom intervjuu od izbornog poraza njegove Socijaldemokratske partije i povlačenja sa čela te stranke, koji je dao za N1, Milanović je rekao da bi hrvatske vlasti trebalo da raspišu referendum o vraćanju služenja vojnog roka, naglasivši da prvo treba "definisati koja je to pretnja da moramo da šaljemo mlade ljude u vojsku".

Na pitanje novinara "da li je to naoružavanje Srbije, 'kuvanje' u BiH", Milanović je za srpski narod u Hrvatskoj i BiH prvo rekao da je "to jedna priča".

"To su naši ljudi. Tu sam dosta i emocionalno vezan za neke događaje i ljude. Ta podela u veri, mislim... Što se tiče Srba u Hrvatskoj, to je jedna priča", rekao je Milanović.

Milanović je potom nastavio da govori o Vojsci Srbije, koja, kako kaže, nabavlja rashodovane letelice.

"Što bi rekli tamo: 'Oni 'leba nemaju da jedu u tom smislu'. Šta se praviš važan, mislim, kakvi 'migovi'? To će se srušiti pre nego što poleti. I mi zbog toga moramo da kupimo eskadrilu aviona?", upitao je bivši predsednik hrvatske vlade.

Na novinarsko pitanje da li bi on kupio avione da je ostao na vlasti, Milanović je odgovorio da Hrvatska "nema novca za to".

"Ali imamo za kvalitetnu protivvazduhoplovnu odbranu, što je jeftinije i oružje je onoga koji se brani, a ne napada. S tim da to nama protiv Srbije ne treba", ocenio je Milanović.

Naveo je primer Mađarske, koja "ima nekoliko polueskadrila 'gripena'", dodajući da su dva pala, uz opasku "desi se".

"Ali ti avioni samo deluju vazduh–vazduh, a ne vazduh–zemlja. Oni služe samo za odbranu vazdušnog prostora. To je bačen novac, i sad gledaju kako bi sa nekim da dele troškove", rekao je nekadašnji premijer Hrvatske.

Milanović tvrdi da je Hrvatskoj potrebna mornarica.

"Naš identitet je more. Mi smo jedina slovenska nacija po govoru koja je morska. To more je bilo toliko dugo predmet zavisti. To se u Hrvatskoj smatra nečim što je 'vau'. Kao kad imaš prelepu decu, prelepu ćerku. Na to si ljubomoran", naveo je Milanović.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи