Zaev najavljuje skoro formiranje vlade, Han traži strpljenje

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev izjavio je da očekuje da će uskoro dobiti mandat i da će formirati novu makedonsku vladu. Evropski komesar Johanes Han smatra da nova vlada neće skoro biti formirana i da liderima treba još vremena.

Zoran Zaev je naveo da su u toku razgovori i da se nada da će Makedonija uskoro dobiti odgovornu vladu.

"O svim otvorenim pitanja razgovaramo u okviru ustavnih rešenja i nadam se da će Makedonija veoma brzo da dobije odgovornu vladu, kojoj će prioriteti jedino biti interesi građana", rekao je lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije na sastanku sa ambasadorkom Turske.

Druga makedonska stranka po broju osvojenih posaničkih mandata o mogućem formiranu vlade pregovara s najvećom albanskom strankom DUI, čiji je lider Ali Ahmeti juče rekao da od Zaeva očekuje "pismene materijale" o uslovima koje je postavio pre nego što da garanciju, ali i da istovremeno razgovara i sa VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han, koji se juče u Skoplju sastao s liderima parlamentarnih stranaka, izjavio je da nova vlada neće skoro biti formirana i da liderima treba još vremena.

"Potrebno je još vremena, lideri parlamentarnih stranaka treba da pregovaraju i da donesu odluku u interesu zemlje, građana i evropske perspektive. Reč je o kvalitetu, ne i o brzini. Treba da se pregovara, da se pokaže demokratska zrelost", ocenio je evropski komesar.

Na sastancima Hana sa liderima stranaka, kako prenose mediji, bila je istaknuta potreba da zemlja što pre izađe iz političke krize i da produži put evrointegracija. Poručio im je da će što se brže formira vlada to biti bolje i da ne treba da se gubi vreme.

Evropski komesar za proširenje je posle današnjeg sastanka sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim rekao da politički lideri treba da pokažu da rade na osnovu Dogovora iz Pržina i da su posvećni evropskim perspektivama.

"Ako se to dogodi, stvarno sam ubeđen u dalju budućnost zemlje. Prevazilaženje političke krize je od ključnog značaja da Makedonija može u potpunosti da se posveti evropskim reformama i da produži u ostvarivanju evrointegracijskih procesa", rekao je Han.

Vanredni parlamentarni izbori u Makeodniji su održani pre dva meseca, 11. decembra, konstituisan je parlament, ali nije izabrana mandatar jer nema parlamentarne većina, pošto lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski u prvom pokušaju za 20 dana nije uspeo da potvrdio koliciju s DUI.

Posle toga Ivanov je odbio da dodeli mandat Zaevu i rekao da će ga dati stranci ili koaliciji koja napravi parlamentarnu većinu od 61 poslanika, što nijedna od dve najveće makedonske partije, SDSM i VMRO-DPMNE, ne mogu uraditi bez 10 poslanika stranke Alija Ahmetija. Lidera SDSM-a su do sada uslovno podržale dve manje albanske stranke, Besa i Alijansa za Albance.

Na vanrednim parlamentarnim izborima, koji su održani 11. decembra prošle godine, VMRO-DPMNE je dobio 51 mandat, SDSM 49, a albanske stranke ukupno 20 mandata. DUI je dobio 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata. Parlament Makedonije u ovom sazivu ima 120 poslanika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво