Ozvaničena Jadranska trilaterala Hrvatske, Albanije i Crne Gore

Ministri spoljnih poslova Hrvatske, Albanije i Crne Gore danas su u Splitu potpisali zajedničku deklaraciju o saradnji u okviru Jadranske trilaterale, kojom se podstiče jačanje bezbednosne i ekonomske saradnje između te tri zemlje.

"Jadransku trilateralu dogovorili smo na neformalnom sastanku u decembru prošle godine u Briselu, a danas smo je u Splitu i formalno inaugurisali, a ona je usmerna ka jačanju sigurnosti na Jadranu i jugoistoku Evrope, te jačanju naših odnosa kao tri zemlje koje dele iste vrednosti," rekao je hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir.

Štir je istakao da se Jadranskom trilateralom podržavaju Albanija i Crna Gora na evroatlantskom putu i poručio da će im Hrvatska u tome pomoći.

Na pitanje da li novouspostavljena Jadranska trilaterala može da podstakne brže evroatlanske integracije BiH iako se, kako navodi Hina, Republika Srpska opire članstvu u NATO-u, kao i Srbija, Štir je rekao da zemlje iz novouspostavljene Jadranske trilaterale učestvuju i u Američko-jadranskoj povelji.

"Srbija je posmatrač u Američko-jadranskoj inicijativi i jasno je naznačila da nije opredeljena za članstvo u NATO-u. Međutim, smatramo da je dobro za stabilnost jugoistoka Evrope da se podstiče približavanje i saradnja između Srbije i NATO-a, koja ne mora biti usmerena ka članstvu, ali može prema pragmatičnom obliku saradnje," rekao je Štir.

Poručio je da Hrvatska podržava evroatlanski put BiH i izrazio uverenje da i Albanija i Crna Gora podstiću put BiH prema evropskim i
evroatlanskim integracijama.

Geostrateški gledano, naglasio je, Jadranska trilaterala važna je za jačanje sigurnosti, a ne konfrontacije na Jadranu.

U Splitu je danas odlučeno da se Jadranska trilaterala nastavi razvijati i na nivou šefova vlada i država triju zemalja, ističe hrvatska agencija.

Štir je najavio da će biti organizovani i samiti Jadranske trilaterale navodeći da će se na nivou ministara spoljnih poslova ta trilaterala sastajati dva puta godišnje, a sledeći sastanak će biti u Albaniji.

"Zaključili smo da ćemo napisati zajedničko pismo koje ćemo uputiti ministrima (spoljnih poslova) zemalja članica NATO-a koje još nisu završile proces ratifikacije pristupnog protokola Crne Gore i daćemo našim ambasadorima u tim zemljama instrukcije da naše pismo uruče tim zemljama," rekao je Štir.

Ministri spoljnih poslova Hrvatske, Albanije i Crne Gore danas su se dogovorili "o zajedničkom pristupu na margini sledećeg ministarskog sastanka NATO-a i tražiće u tom smislu zajednički pristup prema novom državnom sekretaru SAD", rekao je Štir.

Hina ističe da je danas potpisanom deklaracijom predviđeno jačanje saradnje tri zemlje u zaštiti okoline na Jadranu, u razvoju turizma, privrede i saobraćajne infrastrukture, kao i da se podržava izgradnja Jadransko-jonskog auto-puta.

Dodao je da je dogovoreno da u energetici tri zemlje zajednički nastupaju prema Evropskoj komisiji i da će tražiti da se Jadransko-jonski gasovod ponovno uključi na listu projekata od zajedničkog interesa.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović podsetio je da je njegova zemlja u završnoj fazi pristupanja NATO-u, istakavši da joj je u tom pogledu važna podrška Hrvatske i Albanije.

Njegov kolega iz Albanije Ditmir Bušati rekao je da njegova zemlja, koja je članica NATO, ceni pomoć koju Hrvatska svojim iskustvom pruža za članstvo u EU.

"Naše tri zemlje imaju potrebu da sarađuju i usklade svoje napore u procesu evroatlanskih integracija," poručio je Bušati.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво