Da li će biti revizije tužbe BiH protiv Srbije?

Odluka o pokretanju postupka revizije tužbe protiv Srbije za genocid, trebalo bi da bude donesena naredne nedelje. Da li će BiH to učiniti, zavisi od mogućih novih činjenica, ali i od odluke Bakira Izetbegovića - to kaže agent te zemlje pred Međunarodnim sudom pravde koji se danas sastao sa Izetbegovićem. Pre 10 godina, Međunarodni sud pravde presudio je da Srbija za genocid nije kriva.

Pred istek roka za reviziju tužbe za genocid protiv Srbije, odgovornost za donošenje odluke u Sarajevu se prebacuje sa terena prava na teren politike i nazad. Bakir Izetbegović se uzda u procenu pravnog tima, a pravnik, koji je i prvi put zastupao BiH u Hagu, loptu vraća Izetbegovićevu.

"Razlozi postoje i za jedno i drugo. Dogovorili smo se da je odluka o pokretanju ili nepokretanju revizije tužbe u nadležnosti gospodina Izetbegovića kao izabranog predstavnika naroda", kaže Sakib Softić.

Ne misli isto srpski član Predsedništva.

"Ja sam uveren da ne može, jer BiH predstavljamo Izetbegović, Čović i ja. Evidentno je da imamo različite poglede o toj temi i da to nije tužba u ime BiH", navodi srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

Podršku za reviziju Izetbegović ne može da očekuje ni od predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

"Mi ne vidimo opravdanje za tu reviziju. Kada nema novih dokaza i kad je moguće da će biti puno političkih posledica bez rezultata, naš savet je da se to zaustavi i da se sve snage koncentrišu na budućnost", rekao je šef Misije OSCE-a u BiH Džonatan Mur.

"U ovom trenutku sve su to pitanja koja skreću pažnju sa najvažnije stvari, a to je privreda i ekonomija", kaže specijalni predstavnik Evropske unije Lars Gunar Vigemark.

Ukoliko Izetbegović podrži reviziju, Milorad Dodik poziva SDS, PDP i NDP da trajno napuste zajedničke institucije BiH, što će, kaže, učiniti i predstavnici njegovog SNSD-a.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се