Banjaluka, oštre kritike zbog najavljene tužbe

Izjava Bakira Izetbegovića da će Bosna i Hercegovina Međunarodnom sudu pravde u Hagu predati zahtev za reviziju tužbe protiv Srbije za agresiju i genocid, i da će u narednih 10 dana sazvati stručnjake, akademsku zajednicu i političke aktiviste da bi razgovarali o elementima za pokretanje tužbe – izaziva oštre osude u Republici Srpskoj. Predsednik Skupštine RS smatra da je to put ka nestanku BiH. Srpski predstavnici koji čine vlast na nivou BiH spremaju, kažu, žestok odgovor. Ocenjuju da će u institucijama BiH doći do zastoja za koji će odgovoran biti Izetbegović.

Revizije će biti i ona nije protiv srpskog naroda u BiH i Srbiji – tako Bakir Izetbegović objašnjava izjavu koju u Republici Srpskoj čitaju kao svesno izazivanje krize. Time je, kažu, pokazao nameru da se stvore novi problemi i tenzije iz kojih će se teško izaći. Da je to pozadina obnove tužbe, vide u toj Izetbegovićevoj izjavi.

"Mislim da ćemo se suočiti sa najvećom postdejtonskom krizom. Ono što se od nas očekuje, od mene, jeste da aktivno zaustavimo agenta u njegovom pokušaju da ostvari reviziju",  rekao je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsedništva BiH.

"Ko sam ja da to uradim?", upitao je Izetbegović.

Banjaluci nije jasno kako Izetbegović misli da ponovo ide u Hag sa tužbom protiv Srbije, jer nema novih dokaza.

Osim toga, Sakib Softić više nema mandat da zastupa BiH u slučaju Srbije, jer mu je on istekao okončanjem prethodnog spora. Predsedništvo BiH bi sada moralo da saglasnost da novom agentu, ili da ponovo imenuje Softića. A ništa se od toga nije desilo.

"Nikakvih novih činjenica nema i nikome to ne ide u prilog. Ovo je put za nestanak Bosne i Hercegovine", rekao je Nedeljko Čubrilović, predsednik Skupštine Republike Srpske.

Bez obzira na to da li su pozicija ili opozicija, u republičkom parlametu isti su stavovi kada je reč o pokretanju tužbe.

"To je čisto dizanje prašine među građanima u BiH i ne vidim šta to dobro može doneti", rekao je Radovan Višković, šef poslaničkog kluba SNSD-a.

"Ključno pitanje ostaje na gospodinu Izetbegoviću – zašto po svaku cenu hoće krizu, hoće tenzije i zašto to radi", kaže Branislav Borenović, predsednik Partije demokratskog progresa.

Predsednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica kaže da Izetbegović "priziva intervencionizam".

"Bakir Izetbegović mora biti svestan da ta poplava intervencionizma može prvo njega da odnese sa političke scene", istakao je Govedarica.

Potpredsednik srpske Vlade kaže da treba sačekati i videti da li će BiH podneti zahtev za reviziju. Podseća na to da su uslov za to nove činjenice, i da je Srbija poslednjih 10 godina sarađivala sa sudom u Hagu i isporučila sve optužene za zločin.

"Ukoliko se to dogodi, plašim se da će naši politički odnosi biti na izvestan period zamrznuti. Moramo naći način da i u takvim uslovima sarađujemo, da se, pre svega, ovaj obim ekonomske saradnje nastavi, ali sam siguran da će politički odnosi biti na dosta, dosta niskom nivou", rekao je Rasim Ljajić.

Dođe li do nasilnog pokretanja revizije, tužba će otvoriti novo poglavlje odnosa u institucijama BiH, poručuju iz Saveza za promene, koji čine vlast na nivou države, i pitaju da li je Sakib Softić spreman da uđe u ono u šta ga gura Bakir Izetbegović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво