Izetbegović o reviziji tužbe protiv Srbije: Moram to da uradim

Bošnjački član Predsedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) najavio je da će Bosna i Hercegovina Međunarodnom sudu pravde u Hagu predati zahtev za reviziju tužbe protiv Srbije za agresiju i genocid, ako u narednih desetak dana bude procenjeno da postoje dodatne činjenice koje bi mogle biti osnov za obnavljanje tužbe.

"Revizije će biti. U narednih deset dana sazvaću sve stručnjake, akademsku zajednicu, politički aktivne ljude koji su me već kontaktirali kako bi razgovarali o elementima za reviziju tužbe", rekao je Izetbegović novinarima posle sednice Predsedništva SDA.

Prema njegovim rečima, Međunarodni sud pravde u Hagu je taj koji treba da odluči da li će biti revizije tužbe ili ne.

On je rekao da obnavljanje tužbe protiv Srbije "nije upereno protiv srpskog naroda niti današnje Srbije", ali je ocenio da će pokretanje revizije tužbe izazvati najveću postdejtonsku krizu u BiH i istakao da i pored toga on to mora da učini.

"Od mene se očekuje da aktivno zaustavim agenta u njegovom pokušaju, ali ko sam ja da to uradim. Ovo nije nešto što je upućeno protiv srpskog naroda u BiH i Srbije, to je stvar našeg odnosa prema užasima koje je ovde počinio Miloševićev režim", naveo je Izetbegović.

Upitan da li će predsednik Srbije Tomislav Nikolić u februaru posetiti BiH, kako je bilo najavljeno, bošnjački član Predsedništva BiH je odgovorio da je Nikolić pozvan i da je na njemu da odluči.

Krajem februara ističe rok da BiH podnese zahtev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde. Tom presudom Srbija je oslobođena optužbi za agresiju i genocid u BiH.

Srpski član Predsedništva BiH i predsedavajući tog tela Mladen Ivanić izjavio je ranije da je u julu prošle godine obavestio Međunarodni sud pravde u Hagu da agent BiH pred tim sudom Sakib Softić više nema legalitet, jer mu je istekao mandat, a nema odobrenje svih članova Predsedništva BiH da pokrene postupak za reviziju tužbe.

Softić je nedavno izjavio da on sam ne može odlučiti da li će pokrenuti reviziju tužbe.

"Smatram da ni jedna osoba ne sme da ima ekskluzivno pravo da odlučuje o tom važnom pitanju. Razumno bi bilo da konačnu odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka donese jedna grupa sačinjena od istaknutih predstavnika bošnjačkog i drugih naroda, iz političkog i javnog života", rekao je Softić.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи